afbeelding versterkt dag van de brandweer

4 mei – Internationale Dag van de Brandweer | Nationale Dodenherdenking 2022 | Star Wars dag | Internationale Respecteer Kippen dag | Sint Florian

Internationale Dag van de Brandweer

Het ontstaan van Internationale Dag van de Brandweer is te danken aan een tragedie uit 1998 in Australië. Op 2 december van dat jaar was er een grote bosbrand. Vijf brandweerlieden kwamen toen om het leven. Zij wilden net hun watertank vullen toen de wind draaiden en hun brandweerauto plots midden in het vuur terecht kwam en door de explosie die daar opvolgende kwamen de vijf brandweerlieden om het leven. Deze tragedie was voor JJ Edmondson, lid van de vrijwillige brandweer, de reden om een internationale herdenkingsdag in het leven te roepen.

Op International Firefighters’ Day (IFFD) wordt daarom wereldwijd stilgestaan bij het niet altijd ongevaarlijke werk van de brandweermensen en bij alle omgekomen brandweermensen. Het is ook een dag waarop huidige en voormalige brandweermensen bedankt kunnen worden voor hun inzet. In Nederland wordt niet veel aandacht aan deze dag geschonken omdat bij ons 4 mei in het teken staat van de dodenherdenking.

Waarom valt Dag van de Brandweer op 4 mei?

De gekozen datum voor Internationale Dag van de Brandweer is gekoppeld aan de feestdag van St. Florian (de patroonheilige van alle brandweerlieden). Sint Florian was de eerste bekende commandant van een brandbestrijdingseenheid in het Romeinse Rijk. Hij verloor zijn leven bij het beschermen van dezelfde humane ideeën die brandweerlieden over de hele wereld zelfs vandaag nog delen. In de meeste Europese landen wordt op 4 mei niet alleen de Internationale Dag van de Brandweer gevierd maar staat men ook stil bij de sterfdag van hun beschermheilige, Sint Florian.

Sound Off

Op de eerste zondag in mei wordt om 12.00 letterlijk en figuurlijk stil gestaan bij de offers die brandweerlieden brengen en brachten. Precies om 12.00 (lokale tijd) klinken de sirenes 30 seconden lang, gevolg door een minuut stilte ter nagedachtenis aan alle omgekomen brandweerlieden. Dit wordt Sound Off genoemd. Of de brandweer in Nederland aan Sound Off meedoet is mij niet bekend.

Blue and red ribbons

De IFFD ribbons (linten) hebben de kleuren blauw en rood. Deze kleuren vertegenwoordigen symbolisch de twee belangrijkste elementen waar brandweerlieden mee te maken hebben. Rood staat voor vuur en Blauw staat voor water. Deze twee kleuren worden internationaal gezien als de kleuren die hulpdiensten vertegenwoordigen. Door het dragen van deze lintjes laat je zien dat je stilstaat bij alle omgekomen brandweerlieden.

Nationale Herdenking op 18 juni

In Nederland wordt jaarlijks op de derde zaterdag in juni bij het Nationaal Brandweermonument in Schaarsbergen de nationale herdenking gehouden. De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de mogelijkheid om samen de pijn uit het verleden te delen en dit te verwerken.

Vandaag wordt gekenmerkt door herdenken van mensen en kippen

Deel dit bericht