4 juni – Opa en Oma dag | Dag voor Onschuldige Kinderslachtoffers van Agressie | Knuffel je Kat Dag | Suikerfeest

Nationale Opa en Oma dag

In Amerika bestond de Opa en Oma dag al even (sinds 1978) maar in Nederland wordt de eerste Opa en Oma dag pas sinds 2004 gevierd. En laten we hopen dat de commercie niet zijn klauwen zet in deze dag want het doel achter deze dag draait niet om geld maar om extra aandacht, respect en waardering voor de opa’s en oma’s. Aan deze dag kleeft ook de hoop dat de “Opa en Oma dag” mensen motiveert om eenzame ouderen een bezoekje te brengen. En natuurlijk maken de hippe opa’s en oma’s vandaag een #granfie. Lukt het ze niet dan helpen de kleinkinderen toch?

Dag voor Onschuldige Kinderslachtoffers van Agressie

Op Dag voor Onschuldige Kinderslachtoffers van Agressie worden wereldwijd kinderslachtoffers die lijden of geleden hebben of overleden zijn door fysieke, mentale en emotionele mishandeling en/of oorlogsagressie herdacht. Deze dag bekrachtigt tevens de betrokkenheid van de VN om de rechten van kinderen te beschermen.

De trieste realiteit is dat in situaties van een gewapend conflict altijd de meest kwetsbare leden van de samenleving (kinderen) het meest getroffen worden door de gevolgen. De zes meest voorkomende misdaden zijn de rekrutering en inzet van kinderen in de oorlog, moord, seksueel geweld, ontvoering, aanvallen op scholen en ziekenhuizen, en het ontzeggen van toegang voor humanitaire organisaties.

Knuffel je Kat Dag

Heb je geen kat? Dan kun je altijd nog naar een kattencafé gaan, daar lopen katten rond die wel in zijn voor een knuffel. Om teleurstellingen te voorkomen word je aangeraden om van tevoren te reserveren. Kan het nog gekker dan een kattencafé? Ja zeker, een betaalde baan als kattenknuffelaar. Ik houd je echt niet voor de gek. Met een zekere regelmaat worden er oproepen geplaatst voor professionele kattenknuffelaars. Dus als je van katten aaien houdt dan kun je daar je beroep van maken.

Waar vind je de Kattencafé’s?

De kattencafé’s schieten als paddenstoelen uit de grond. Zonder veel moeite heb ik deze gespot:

Kattencafe Kopjes (Amsterdam) Jippies Kattencafe (Haarlem)
Kattenparadijs Mispoes! (‘s-Hertogenbosch) DigiBeet en Katten Cafe (Alkmaar)
Kattencafe Baltazar (Nijmegen) Kattencafé Familie Snorhaar (Breda)
Pebbles Kitty Cat Café (Rotterdam) KatDeau (Hengelo)
Kattencafé Kat & Schotel (Goes) Kattencafé PoesPas (Leeuwarden)
Kattencafé Ditjes & Katjes (Den Haag) Kattencafé Poeslief (Groningen)
Kattencafé Op z’n Kop (Groningen) Kattencafé Pluk (Maastricht)
Kattencafé de Spinnerij (Tilburg) Kattencafé Op z’n Kop (Groningen)

Suikerfeest en Ramadan

Met het Suikerfeest wordt de ramadan afgesloten. Het Suikerfeest begint officieel bij zonsondergang op de laatste dag van de ramadan en duurt drie dagen. Over de hele wereld gaan moslims in hun nieuwe kleren naar de moskee om het feestgebed uit te spreken. Deze dagen bieden je de gelegenheid om ruzies of conflicten van de afgelopen tijd uit te praten maar bovenal staat het Suikerfeest in het teken van (overleden) familie en vrienden bezoeken. Men gaat bij elkaar op bezoek of krijgt bezoek, men eet veel zoetigheid en er worden cadeautjes uitgewisseld.

Het Kleine Feest

Niet alle moslims kunnen zich vinden in de benaming Suikerfeest, deze naam zou aangeven dat het alleen maar om eten gaat. Je kunt dat vergelijken met dat christenen kerstmis ook niet het Kalkoenfeest noemen, alhoewel wij (atheïsten) kerstmis vaak het vreetfeest noemen maar dit terzijde. Sommige moslims vinden het beter om deze feestdag het Kleine Feest (Id-Al-Fitr) te noemen.

Deel dit bericht