afbeelding versterlt dag voor kinderslachtoffers

4 juni – Internationale Dag voor Onschuldige Kinderslachtoffers van Agressie | Donut Dag | Nationale Opa en Oma dag | Knuffel je Kat Dag | Landelijke Dag voor de Preventieassistent

Internationale Dag voor Onschuldige Kinderslachtoffers van Agressie

Op 19 augustus 1982, tijdens een spoedzitting over de Palestijnse kwestie, heeft de Algemene Vergadering van de VN besloten om 4 juni om te dopen tot Internationale Dag voor Onschuldige Kinderslachtoffers van Agressie. Zij kwamen hiertoe nadat zij met ontzetting kennis hadden genomen over het grote aantal onschuldige Palestijnse en Libanese kinderen die het slachtoffer waren geworden van Israëls daden van agressie.

Waarom zoveel kinderslachtoffers?

Ieder kind heeft recht op een gelukkige jeugd, helaas gaat dat niet op voor ieder kind. De trieste realiteit is dat in situaties van een gewapend conflict altijd de meest kwetsbare leden van de samenleving (kinderen) het zwaarst getroffen worden door de gevolgen van een oorlog. De 6 meest voorkomende misdaden zijn: rekrutering en inzet van kinderen in de oorlog, moord, seksueel geweld, ontvoering, aanvallen op scholen en ziekenhuizen, en het ontzeggen van toegang voor humanitaire organisaties.

In veel conflictgebieden zijn de afgelopen jaren het aantal overtredingen tegen kinderen toegenomen. Daarom zal er meer moeten worden gedaan om de 250 miljoen kinderen die in conflictgebieden leven, te beschermen. Er zal meer gedaan moeten worden om kinderen uit handen te houden van gewelddadige extremisten. Deze dag zorgt er voor dat deze kinderslachtoffers de aandacht krijgen die ze verdienen.

Wat is het doel van deze dag?

Het doel van Dag voor Onschuldige Kinderslachtoffers van Agressie worden wereldwijd kinderslachtoffers herdacht die lijden of geleden hebben of overleden zijn door fysieke, mentale en emotionele mishandeling en/of oorlog agressie. Deze dag bekrachtigt tevens de betrokkenheid van de VN om de rechten van kinderen te beschermen. Haar werk wordt geleid door het Verdrag inzake de Rechten van het Kind, het snelst en meest algemeen geratificeerde internationale mensenrechtenverdrag in de geschiedenis.

Donut Dag

Sinds 1938 wordt op de eerst vrijdag in juni de National Doughnuts Day in de Verenigde Staten gevierd als eerbetoon aan de Dough Lassies uit de Eerste Wereldoorlog. Dat Donut Dag alleen maar een nationale dag in Amerika is kan me eigenlijk helemaal niks schelen. Ik vier deze dag gewoon lekker mee. Ik huppel zo naar de supermarkt die dezelfde naam heeft als het bedrijf dat bord- en gezelschapsspellen maakt. Want daar, in die supermarkt, verkopen ze die overheerlijke echte donuts. En tjonge tjonge wat zijn ze lekker! Het water loopt me in de mond als ik er aan denk……

Nationale Opa en Oma dag

In Amerika bestond ie al even (sinds 1978) maar in Nederland werd de eerste Opa en Oma dag pas in 2004 gevierd. En laten we hopen dat de commercie niet zijn klauwen zet in deze dag. Waarom niet? Omdat het doel achter deze dag niet om geld draait maar om extra aandacht, respect en waardering voor de opa’s en oma’s. Aan deze dag kleeft ook de hoop dat de Opa en Oma dag mensen motiveert om eenzame ouderen een bezoekje te brengen. De hippe opa’s en oma’s maken vandaag natuurlijk zelf een #granfie, Anders helpen de kleinkinderen vast wel.

Als toetje van de dag volgen hier nog 2 dagen die aandacht willen:

Deel dit bericht