afbeelding versterkt wereld hypnosedag

4 januari – Wereld Hypnosedag | Wereld Brailledag | Openbaarheidsdag

Wereld Hypnosedag

Wereld Hypnosedag (World Hypnotism Day) werd zestien jaar geleden in het leven geroepen om het grote publiek te informeren over de toepassingen en mogelijkheden van hypnose. Het vaak onvolledige beeld dat mensen hebben over hypnose wordt gevormd door wat ze zien in films en/of lezen in boeken. Daarom willen de organisatoren van Wereld Hypnosedag graag dat mensen de voordelen van hypnose ondervinden en proberen ze de gangbare misvattingen en mythes rondom hypnose weg te nemen. Hypnose gaat niet over mind-control want er is geen enkele manier om iemand iets te laten doen wat hij normaal niet zou doen. Precies dat soort misvattingen probeert Wereld Hypnosedag weg te nemen.

Hypnose is meer dan mensen in trance brengen

Natuurlijk kan hypnose als vermaak worden gebruikt maar hypnose kan ook op andere manieren worden gebruikt. Wetenschappelijk gezien zijn er drie verschillende soorten hypnose: suggestie, regressie en analytische.

  • suggestietherapie: de gehypnotiseerde krijgt simpele suggesties om de manier waarop hij denkt, voelt en zich gedraagt aan te passen
  • regressietherapie: de gehypnotiseerde zal zich dingen uit het verleden herinneren, zodat hij beter begrijpt wat de oorzaak van zijn huidige problemen is
  • analytische therapie: de hypnotiseur zal het onderbewustzijn van de gehypnotiseerde proberen te analyseren, om er zo achter te komen wat er precies mis is

Opereren met behulp van hypnose

Dr. Jack Stanley Gibson (1909-2005) was een Ierse chirurg die sterk geloofde in de kracht van de geest en pleitte meer dan veertig jaar voor het gebruik van hypnose als alternatief voor anesthesie. Op zijn website staat geschreven dat hij als chirurg meer dan 4.000 ingrepen heeft uitgevoerd met behulp van hypnose in plaats van verdoving. Geen kleine ingrepen maar grote operaties, chirurgische procedures en behandeling van dislocaties en fracturen.

Wat is de meest verkochte langspeelplaat zonder muziek aller tijden?

Verder staat er met enige trots te lezen dat hij door zelfhypnose te gebruiken zichzelf heeft genezen heeft van huidkanker en chronische spataderen. Hij heeft ook nog diverse lp’s, cd’s, boeken en video’s uitgebracht. In hoeverre het waar is weet ik niet maar op diezelfde website staat te lezen dat in 1969 hij de lp “How to Stop Smoking” uitbracht en dat deze lp The Beatles van de nummer 1 positie verdrong. Deze langspeelplaat werd de meest verkochte langspeelplaat “zonder muziek” aller tijden.

Wereld Brailledag

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties besloot om met ingang van 2019 op de verjaardag van Louis Braille (4 januari 1809 – 6 januari 1852) World Braille Day op haar eigen “dagen van” kalender te zetten. De VN wil hiermee het belang en de betekenis van braille als communicatiemiddel voor blinden en slechtzienden extra onder de aandacht brengen. De VN beseft dat de kennis van braille voor iedereen die als baby, kind of volwassene zijn gezichtsvermogen verliest van onschatbaar waarde is en dat braille zorgt voor meer zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Braille is essentieel bij het integreren in de samenleving, voor het volgen van onderwijs, voor vrijheid van mening en meningsuiting en toegang tot informatie en schriftelijke communicatie. Daarom roept de VN haar lidstaten op om op Wereld Braille Dag activiteiten te organiseren.

Door COVID-19 verzet of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht