afbeelding versterkt driekoningenavond

5 januari – Driekoningenavond | Driekoningenoptocht | Waarschuwing

Driekoningenavond

Tijdens de Middeleeuwen werd op Driekoningenavond het feest van de bonenkoning uitbundig gevierd. Het was een gezellig familiefeest die qua beleving meer aansprak dan Sinterklaas omdat dat alleen voor de kinderen was. Tijdens de Gouden Eeuw werd Driekoningenavond groots gevierd. Men gaf elkaar geschenken, men schonk elkaar het zogenaamde koningsbrood.In het ronde koningsbrood zat een boon en wie de boon in zijn stuk koek vond was de koning. En dat heilig boontje had het die dag voor het zeggen. Vergis je niet, dit gebruik is al zeer oud en stamt uit de Romeinse tijd toen in de midwintertijd de Saturnaliën werden gehouden. Als klap op de vuurpijl kreeg iedereen van zijn of haar peetje koningsgeld.

Op Driekoningenavond krijg je Driekoningenbrood

Wie in Amsterdam in zijn Driekoningenbrood de boon aantrof werd geen koning maar moest trakteren. Niet alleen in Nederland was er een traditie qua eten. In Spanje wordt het Roscón de Reyes of Rosca de Reyes speciaal voor Driekoningen (Epifanie) gebakken. De Roscón de Reyes is een ronde cake gevuld met room en gegarneerd met gekonfijte vruchten.

Roscón de Reyes

Net zoals bij ons Driekoningenbrood zit in de Roscón de Reyes een gedroogde (tuin)boon verborgen, vergezeld van een klein koningsbeeldje. In Spanje is het dan de gewoonte dat degene die het koningsbeeldje in zijn/haar stukje cake vindt die dag tot koning (of koningin) wordt gekroond. Degene die de boon heeft moet de Roscón de Reyes betalen! Als je op de Driekoningendag toevallig in Barcelona bent kun je bij veel bakkerijen Roscón de Reyes krijgen.

Driekoningenoptocht

In Spanje, Andorra, Tsjechië, Polen en in delen van Mexico wordt op 5 januari normaal gesproken de Driekoningenoptocht gehouden. De Driekoningenoptocht uit Alcoy in Alicante (Spanje) wordt beschouwd als de oudste Driekoningenoptocht van Spanje, en wellicht de oudste ter wereld. Deze optocht werd voor het eerst gedocumenteerd in 1866.Tijdens de Driekoningenoptocht rijden de koningen Caspar, Melchior en Balthasar op karren of op kamelen door de straten en worden ze vergezeld door hun zwart geschminkte knechten (pajes) die met strooigoed gooien.

Wat een overeenkomsten met ons sinterklaasfeest

In de nacht van 5 op 6 januari zetten de kindertjes uit eerder genoemde landen hun keurig schoongemaakte gepoetste schoentjes op het balkon, onder de kerstboom of voor het raam en moeten ze zonder treuzelen naar bed. Ook wordt er vaak voor de koningen wat snoepgoed neergelegd en wat hooi en suikerklontjes voor de kamelen. Wanneer een kind zich gedurende het voorafgaande jaar zich niet netjes heeft gedragen vindt die de volgende ochtend geen cadeautjes maar een brok suikerkool in de schoen. Dat zal ze leren, die belhamels.

Waarschuwing

Vandaag kan het nog geen kwaad om kerstversieringen in huis te hebben staan c.q hangen maar na morgen moeten toch echt alle kerstversieringen opgeruimd zijn want anders brengt dat ongeluk. Of je er nu in gelooft of niet, ik neem géén risico. Ik ga vandaag nog even een rondje lopen door en om het huis om er zeker van te zijn dat we echt wel alles hebben opgeruimd.

Deel dit bericht