4 januari – Wereld Hypnose Dag | Braille Dag

Wereld Hypnose Dag

Om het nut en het gebruik van hypnose bij het grote publiek meer bekendheid te geven is door de NGH 4 januari uitgeroepen tot Wereld Hypnose Dag.

Het, vaak onvolledige, beeld dat mensen hebben van hypnose wordt gevormd door wat ze zien in films en op televisie. Recent voorbeeld: op oudejaarsavond 2016 hebben we de illusionist Victor Mids van het televisieprogramma Mindf*ck nog in actie kunnen zien.

Op oudejaarsavond zien we hoe hij een man laat geloven dat teleportatie echt mogelijk is. Deze man is een ongelooflijk fan van Star Trek en zijn grootste droom was om via teleportatie naar Parijs te gaan en de Eiffeltoren in het echt te zien. Natuurlijk is het (nog) onmogelijk om mensen te teleporteren maar Victor Mids is met het gebruik van hypnose er toch in geslaagd om deze droom in vervulling te laten gaan.

Hypnose is meer dan mensen in trance brengen

Natuurlijk kan hypnose gebruikt worden in hypnoseshows maar hypnose kan ook op andere manieren gebruikt worden. Wetenschappelijk gezien zijn er drie verschillende soorten hypnose: suggestie, regressie en analytische.

  • suggestietherapie: de gehypnotiseerde krijgt simpele suggesties om de manier waarop hij denkt, voelt en zich gedraagt aan te passen
  • regressietherapie: de gehypnotiseerde zal zich dingen uit het verleden herinneren, zodat hij beter begrijpt wat de oorzaak van zijn huidige problemen is
  • analytische therapie: de hypnotiseur zal het onderbewustzijn van de gehypnotiseerde proberen te analyseren, om er zo achter te komen wat er precies mis is

Waarvoor kun je hypnose onder meer voor gebruiken?

  • slechte gewoonten afleren (bijvoorbeeld: druggebruik, roken, teveel eten)
  • behandeling van fobieën, stress en angst ( bijvoorbeeld: vliegangst, pleinvrees)
  • genezen van huidziekten
  • behandeling van chronische migraine hoofdpijnen
  • bijwerkingen van chemotherapie verminderen
  • immuniteitssysteem verbeteren

Verschil tussen hypnotiseur en hypnotherapeut

Een klassiek voorbeeld van een hypnotiseur is Rasta Rostelli, iemand die wat trucs kent om mensen onder hypnose te brengen zonder enige psychotherapeutische kennis. Deze vorm wordt ook wel “showhypnose” genoemd, puur bedoeld om mensen te vermaken.

De hypnotherapeut gebruikt de hypnose op een therapeutische manier. Hij of zij probeert je te helpen bij je fysieke en psychische klachten. Maar kan je bijvoorbeeld ook helpen bij het stoppen met roken.

Wereld Braille Dag

Het doel van de Wereld Braille Dag is om jaarlijks op de verjaardag van Louis Braille het belang en de betekenis van braille in de eenentwintigste eeuw onder de aandacht te brengen. In Nederland zijn ongeveer 350.00 mensen met een visuele beperking, waarvan de meeste zijn 55 jaar of ouder.

Is het nog wel nodig om anno 2017 braille te leren?

De kennis van braille is voor iedereen die als baby, kind of volwassene zijn gezichtsvermogen verliest van onschatbaar waarde en zorgt voor meer zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Voor sommige mensen is braille de enige manier om te communiceren. En weet je, je kan een boek nog zo mooi voorgelezen krijgen maar alleen door het zelf te lezen kun je er eigen interpretatie aangeven.

Meer over Louis Braille en hoe braille is ontwikkeld kun je lezen in mijn blog uit 2015.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.