afbeelding versterkt Heilige Isidorius

4 april – Heilige Isidorius | Internationale Worteltjesdag | 1e Paasdag | Wereld Rattendag | Wereld Zwerfdierendag | Internationale dag tegen Landmijnen

Heilige Isidorius

De sterfdag (4 april 636) van Isidorus van Sevilla, roepnaam Isidoor, is tevens zijn naamdag. Wanneer is hij Heilig verklaard? Isidorus werd in 1598 heilig verklaard door Paus Clemens VIII († 1605). Wie was Isidoor? Hij was aartsbisschop van Sevilla en encyclopedieschrijver. Isidorus schreef meerdere boeken, maar is vooral bekend als de eerste samensteller van een encyclopedie, de twintigdelige Etymologiae. Andere geschriften van Isidorus zijn biografische woordenboeken, synoniemenwoordenboeken en kronieken. Daarnaast verschenen theologische, taalkundige en natuurhistorische werken van zijn hand. Zijn encyclopedie was gedurende de middeleeuwen zeer populair en werd talloze malen gekopieerd.

Paus Innocentius XIII († 1724) riep hem in 1722 uit tot kerkleraar. De titel Kerkleraar of Kerklerares (Doctor Ecclesiae) is een eretitel in de Rooms-Katholieke Kerk die door het kerkelijk gezag in een uitdrukkelijke verklaring verleend wordt aan schrijvers en schrijfsters die uitmunten door hun heiligheid in levenswijze, hun getrouwheid aan de kerkelijke leer en hun grote geleerdheid. (bron: Wikipedia)

Ik wend me tot beschermheilige Isidorius

Vanwege zijn veelzijdige, haast alomvattende kennis riep paus Johannes-Paulus II († 2005) in augustus 1999 hem uit tot beschermheilige van het Internet. Maar onze Isidoor is voor nog veel meer de beschermheilige: de catalogus, de encyclopedie, computergebruikers, computertechnicus, softwareontwikkelaars en studenten. Nu ik dit weet stuur ik de wifi-versterkers terug. Ik ga me wenden tot de Heilige Isidorius. “O Gij Almachtige Isidoor, mijn alleswetende beschermheilige van het internet. Verhoog alstublieft mijn internetsnelheid zodat ik me kan wenden tot de bijna heilige Google voor mijn dagelijkse portie informatie. Dank U, mijn Isidorius van Sevilla.

Internationale Worteltjesdag

Worteltjesdag is toch echt wel het hoogtepunt van het jaar voor de worteltjesliefhebbers onder ons. Het schijnt dat normaal gesproken op Worteltjesdag wortelfeesten en andere wortel gerelateerde evenementen worden georganiseerd. Maar ja, net als vorig jaar wordt het een ik-vier-worteltjesdag-thuis feessie. Kleding is altijd belangrijk op Worteltjesdag! Een echte wortelliefhebber viert Worteltjesdag in een worteljurk of oranje shirt en doet een groene hoed op. Of oranje broek met een groen shirt. Goed, je doet je ogen open op worteltjesdag en dan? Je begint de dag met een wortel smoothie, daarna de lunch met worteltjesbrood en als avondeten stel ik voor: wortelsoep gevolgd door een pastaslada met worteltjes. Om het helemaal af te maken maak je natuurlijk een worteltjestaart.

Wat heb je nodig voor wortelsoep (4 personen):

  • 1 ui
  • 1 cm verse gember
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 kg winterpeen
  • één teen knoflook
  • 1 groentebouillontablet
  • 700 ml kraanwater
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 medium handsinaasappel

Hoe maak je vervolgens wortelsoep?

Snipper de ui en schil en rasp de gember. Verhit de olie in een grote soeppan. Fruit de ui en gember 5 min. Roer af en toe. Schil ondertussen de winterpeen en snijd in plakjes. Snijd de knoflook fijn. Voeg de winterpeen en knoflook toe en bak 2 min. mee. Voeg het bouillontablet, water en de kokosmelk toe. Breng de soep aan de kook en laat 15 min. zachtjes doorkoken tot de winterpeen gaar is. Pureer de soep met de staafmixer of in de keukenmachine. Pers de sinaasappel uit. Roer het sinaasappelsap door de soep en breng op smaak met (chili)peper en zout. Maak het af met een zelfgebakken snee bruinbrood besmeerd met worteltjesspread.

Onderstaande dagen mogen we natuurlijk niet vergeten:

Deel dit bericht