afbeelding versterktdag van de persvrijheid

3 mei – Werelddag van de Persvrijheid | Internationale Dag van de Wilde Koala’s

Werelddag van de Persvrijheid

Elk jaar heeft de Werelddag van de Persvrijheid een ander thema. Het thema voor 2021 is: Informatie is een Publiek Goed (Information as a Public Good). Dit thema benadrukt een aantal punten. Zoals het belang van het koesteren van informatie als een publiek goed, maar ook het bevorderen van transparantie en empowerment. Het erkent dat het veranderende communicatiesysteem van invloed is op onze gezondheid, onze mensenrechten, democratieën en duurzame ontwikkeling. En, ook niet geheel onbelangrijk, het versterken van de journalistiek door te onderzoeken hoe je de productie, distributie en inhoud kunt verbeteren. Het thema is universeel uitrolbaar.

Om het belang van informatie in de online mediaomgeving te onderstrepen, zal Werelddag van de Persvrijheid 2021 drie belangrijke onderwerpen aanstippen:

  • stappen nemen om de economische levensvatbaarheid van nieuwsmedia te waarborgen;
  • mechanismen ontwikkelen om de transparantie van internetbedrijven te waarborgen;
  • de capaciteiten van media en informatiegeletterdheid (MIL) verbeteren

Oorsprong en doel van Werelddag van de Persvrijheid

Op voorspraak van de Algemene Conferentie van de UNESCO verklaarde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 1993 3 mei tot Werelddag van de Persvrijheid (World Press Freedom Day). Deze dag werd in het leven geroepen om regeringen eraan te herinneren dat ze hun belofte voor persvrijheid moeten respecteren. Het is ook een dag van reflectie onder mediaprofessionals over kwesties als persvrijheid en beroepsethiek. Het is een kans om:

  • de fundamentele principes van persvrijheid te vieren
  • de toestand van persvrijheid over de hele wereld te beoordelen
  • de media te verdedigen tegen aanvallen op hun onafhankelijkheid
  • en de journalisten te herdenken die hun leven hebben verloren bij het uitoefenen van hun vak

Internationale Dag van de Wilde Koala’s

De Australische koala-natuurbeschermers hebben 3 mei uitgeroepen tot Internationale Dag van de Wilde Koala’s. Vorig jaar richtte zij hun pijlen op de projectontwikkelaars en mijnbouwbedrijven. Dit jaar op Internationale Dag van de Wilde Koala’s wordt uitgelegd wat het effect van Klimaatverandering en ontbossing op de wilde koala’s is. Wat je vooraf dient te weten is dat koala’s 1 van de 10 soorten dieren op deze aardkloot zijn die het meest gevoelig zijn voor klimaatverandering. Dit komt door een ideale mix van toenemende droogte, steeds meer natuurbranden, langaanhoudende droogte en hittegolven.

Hierdoor ervaren de koala’s steeds meer stress en zijn ze gevoeliger voor ziekten. Tel hierbij op het verhoogde koolstofdioxide op eucalyptusbladeren (zorgt voor hogere toxines en lagere voedingsstoffen) dan kom je al snel tot de conclusie dat als het zo doorgaat het einde oefening is voor de wilde koala’s. Alleen door het vergroten van hun leefgebied kunnen ze behouden blijven.

Is het nou echt allemaal zo dramatisch?

Ja, zelfs ogenschijnlijk onbeduidende effecten op het milieu kan een doodsteek zijn voor koala’s Stel dat de gemiddelde temperatuur op aarde met bijvoorbeeld 2 graden Celsius stijgt, heeft dat grote gevolgen voor flora, fauna en milieu maar ook voor de koala. De koala kan slecht tegen hitte, velen gaan dood als de temperatuur boven de 38 ° C komt. Dus elke stijging van temperatuur is desastreus voor het nationale mascottediertje. En als je weet dat vorig jaar zomer de temperaturen in Australië tussen de 25 en 36 graden lagen, dan heeft de koala niet veel speelruimte meer.

Deel dit bericht