3 maart – Werelddag Geboorteafwijkingen | Werelddag van de Wilde Dieren en Planten | Dag van het Gehoor | Dag van de Muziekvrijheid | Schrijvers Dag

Werelddag Geboorteafwijkingen

Aan Werelddag Geboorteafwijking (World Birth Defects Day) wordt door meer dan 100 internationale organisaties aandacht gegeven. Werelddag Geboorteafwijkingen wil het wereldwijde bewustzijn op het gebied van aangeboren afwijkingen, ook bekend als aangeboren afwijkingen, aangeboren aandoeningen of aangeboren aandoeningen vergroten. En niet te vergeten hun impact op de volksgezondheid.

De organisatoren achter Werelddag Geboorteafwijkingen pleiten voor een betere registratie van geboorteafwijkingen, meer onderzoek naar oorzaken en voor een betere preventie. Daarnaast staat het verhogen van de levenskwaliteit van kinderen en volwassen met aangeboren afwijkingen en het begeleiden naar een volwaardige participatie in de samenleving hoog op de agenda.

WBDD-beweging

In 2015 werd voor de eerste keer de World Birth Defects Day (WBDD) georganiseerd. Het organiseren van een werelddag bleek het perfecte instrument te zijn voor meer wereldwijde aandacht voor geboorteafwijkingen. Er bleken veel mensen/organisaties te zijn die zich erg betrokken voelde bij dit onderwerp. Vanuit die betrokkenheid is de WBDD-beweging ontstaan. Als je doelstelling is dat de zorg en preventie op het gebied van geboorteafwijkingen en gerelateerde afwijkingen beduidend moet verbeteren dan is 1 dag in het jaar te weinig, vanuit die gedachtegang is de beweging ontstaan. De WBDD-beweging kan het hele jaar door aan de poort rammelen.

Onderzoek geboorteafwijkingen in Nederland

Niet-invasieve of belastende onderzoeken zijn allebei onderzoeken die lichamelijk niet belastend zijn voor de zwangere vrouw. Waarom belangrijk? Hoe eerder je kunt beslissen of een abortus wenselijk is bij een geboorteafwijking hoe beter. De strafrechtgrens voor een abortus ligt namelijk op 24 weken. Artsen houden zelfs 22 weken aan. Welke onderzoeken zijn mogelijk? Dat zijn de echo’s en DNA-test. Zwangere vrouwen krijgen op 3 momenten in de zwangerschap een echo om te kijken of hun kindje lichamelijke afwijkingen heeft.

  • 8-10 weken → de termijnecho: de uitgerekende datum wordt hiermee vastgesteld
  • 13 weken (vanaf eind 2020)→ globaal te zien hoe de organen, ledematen en het zenuwstelsel van de vrucht zich ontwikkelen en of er afwijkingen zijn
  • 18-20 weken → nu kun je zien of je kindje ernstige lichamelijke afwijkingen heeft
Tweede optie is de NIPT

De NIPT is een dna-test van het embryo of foetus via het bloed van de zwangere vrouw. De test is al mogelijk met 11 weken zwangerschap. Maar deze test is niet zaligmakend want de NIPT geeft nog geen 100 procent zekerheid. Op het moment dat de NIPT aanwijzingen geeft voor een mogelijke chromosoomafwijking, wordt er verder onderzoek aangeboden in de vorm van een vlokkentest of vruchtwaterpunctie.

Nog meer dagen in de “dagen van” kalender op 3 maart

Deel dit bericht