2 maart – Wereld Tiener Mentale Gezondheidsdag | Week van het Sportplezier

1e Wereld Tiener Mentale Gezondheidsdag

Dit jaar wordt voor de eerste keer Wereld Tiener Mentale Gezondheidsdag georganiseerd. Deze dag richt haar pijlen op de mentale gezondheidsproblemen bij tieners en de stigma’s die er bij horen. De Wereld Tiener Mentale Gezondheidsdag hebben we te danken aan Hollister, een Amerikaans kleding-, parfum- en cosmeticamerk die zich richt op de jongeren.

Letterlijk valt het volgende te lezen op hun website: Tieners hebben de slechtste mentale gezondheid van alle generaties en zijn de meest gestreste generatie ooit. Hollister werkt eraan om dat te veranderen. Wil je meedoen aan deze verandering? Hoe dat je mee kunt doen? Door net zoals Hollister een bedrag te doneren aan Bring Change to Mind, een non-profit organisatie die als doel heeft om de dialoog op gang te brengen over de mentale gezondheid van tieners.

Generatie Z(oomer)

Hoe Hollister tot deze uitspraken kwam? Het bedrijf beroept zich onder andere op de uitkomsten van een onderzoek van de American Psychological Association. Daarin staat onder meer geschreven dat Gen Z de slechtste geestelijke gezondheid heeft van alle generaties die hen voorgingen. Wie zijn dat, Generatie Z? Dat zijn de opvolgers van de millennials (1980-1995). In Generatie Z vallen de jongeren die geboren zijn tussen 1995 en 2010.

Heeft Generatie Z mentale gezondheidsproblemen?

Ja, dat hebben ze. Kan je aanraden om de uitkomsten van het rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning -2018 van het Ministerie van VWS te lezen. Een paar highlights uit dit rapport op een rijtje:

  • in de leefijsgroep 18-24 jaar lijdt 1 op de 15 (6.7%) aan een depressieve stoornis
  • verschillende soorten psychische problemen bij jongeren (11 t/m 16 jaar)
  • “ik moet… en ik mag niet fout kiezen” komt vaak na voren
  • stress door hoge studieschuld
  • weinig kans op een woning
  • onder druk staan door de eisen die ze zichzelf opleggen
  • niemand willen teleurstellen

Week van het Sportplezier

Zoals de naam al doet vermoeden staat in de Week van het Sportplezier (1e week van maart) het sportplezier van met name kinderen in iedere sport centraal. Sportverenigingen worden aangemoedigd om een activiteit te organiseren waarin sportplezier de hoofdrol speelt. Als club kun je ook nog eens € 500,00 winnen. Hoe? Zo.

Deel dit bericht