3 juli – De Tuinvlindertelling in Nederland en België | Free Hugs Day | Plastic Tas Vrij Dag | Nationale Blijf Uit de Zon Dag | Internationale Kersenpittenspugen Dag | Wereld Zwemsporten Dag | Internationale Dag van de Coöperatieven

De Tuinvlindertelling in Nederland en België

Waarom zou je meedoen aan de 13e editie van de tuinvlindertelling? Wanneer je een kwartier lang vlinders in je tuin telt en het aantal via de website doorgeeft aan De Vlinderstichting (Nederland) of Natuurpunt (België) kan de toestand van de vlinders in kaart worden gebracht. En dat is belangrijk omdat? Vlinders uitstekende graadmeters zijn voor de kwaliteit van de natuur en ons milieu omdat dagvlinders snel reageren op milieu- en klimaatverandering. En daarom zou je dus aan de tuinvlindertelling mee kunnen doen! Je mag meerdere keren tellen maar 1 keer 5 minuten tellen is al voldoende.

Handige app voor de tuinvlindertelling

Vlinders zijn ook belangrijk voor het bestuiven van bloemen en ze zijn in alle stadia (rupsen, poppen en vlinders) een onderdeel van de voedselketen. Veel dieren hebben rupsen, poppen en vlinders op het menu staan. Je kunt de aantallen ook doorgeven via de tuinvlindertelling app, via iOS of Android.

Gratis Knuffelen Dag (Free Hugs Day)

>Niet alleen op Wereld Knuffeldag knuffelen we tot dat we ons wegen, ook jaarlijks op de eerste zaterdag in juli. Dat is namelijk de datum voor de International Free Hugs Day. Dus kijk niet raar op als je vandaag mensen ziet staan met een Free Hugs (Gratis Knuffel) bord of spandoek. En kijk helemaal niet vreemd op als een willekeurig iemand je spontaan omhelst want het is niet voor niets International Free Hugs Day vandaag! Hoeveel Nederlanders doen hier aan mee? Zal onze calvinistische inslag ons parten spelen vandaag? Ik zeg het toch even, ook al is het misschien tegen dovemansoren: ben je niet volledig gevaccineerd (zeker 2 weken geleden laatste prik) dan zou ik niet meedoen aan al het geknuffel.

Internationale Plastic Tas Vrij Dag

* Zero Waste Europe lid Rezero introduceerde op 3 juli 2008 de eerste Plastic-Bag Free Day. Deze eerste editie vond alleen plaats in Catalonië. De campagne was zo inspirerend dat in 2009 werd besloten om de Plastic-Bag Free Day op Europees niveau te lanceren, met acties in verschillende landen. Gedurende de jaren werd deze dag omarmd door de schrijvende pers. Er verschenen steeds meer verhalen over de overkill aan plastic tassen voor eenmalig gebruik en hun impact op levende wezens en het milieu.

Evenals de enorme economische impact die plastic tasjes hebben in het mondiale Zuiden. Daar verstoppen plastic zakken de afvoersystemen en net als gevolg ernstige overstromingen. Het is niet verwonderlijk dat Bangladesh in 2002 het eerste land ter wereld was dat plastic tassen voor eenmalig gebruik verbood. Ierland voerde in 2002 een heffing op plastic tassen voor eenmalig gebruik waardoor daar het gebruik met meer dan 90% verminderde.

Wanneer kwam de Europese Unie in actie?

Door publieke druk en in navolging van het voorbeeld van Ierland besloot de EU in 2015 om actie te ondernemen en richtlijnen voor plastic tassen voor eenmalig gebruik vast te stellen. Door plastic tassen niet meer gratis weg te geven hoopte de EU dat het jaarlijkse verbruik zal dalen tot minder dan 90 tassen per persoon in 2018 en 40 voor 2025. Veel landen, zoals Kenia of Mozambique, volgden het Europese voorbeeld en verboden plastic tassen voor eenmalig gebruik.

Nadat in 2016 plastic tasjes in de ban werden gedaan daalde het gebruik van SUP tasjes sterk. Met hoeveel kan ik niet vertellen om dat het officiële Eurostat-rapport over de resultaten voor 2018 tot eind 2021 nu nog niet bekend is. Wat je wel kunt concluderen is dat publieke druk helpt om nieuwe wetgevingen tot stand te laten komen. Natuurlijk we zijn er nog lang niet want het uiteindelijk doel, een wereld zonder plastic tassen, is er nog lang niet.

*Blog van Joan Marc Simon vertaald

Wat staat er nog meer vermeld op de “dagen van” kalender?

Deel dit bericht