3 januari – Januari-blues | Drinkrietjes Dag

Januari-blues

Volgens een ingewikkelde omstreden formule blijkt dat de derde maandag van januari de meest depressieve dag van het jaar is. Laten we een stapje verder gaan; de hele maand januari kan je last hebben van de januari-blues. Na de december maand, een maand vol leut en jolijt, val je in januari in een soort zwart gat. Alle feestelijkheden zijn nu echt voorbij, als bonus heb je nu lovehandles en is je bankrekening geplunderd. Het weer is somber, je salaris is nog niet gestort en je goede voornemens om te stoppen met roken of mee te doen aan een maand geen alcohol drinken kunnen na 2 dagen de prullenbak al weer in.

Als dit nu niet dé ingrediënten zijn om de januari-blues te krijgen dan weet ik het niet meer. Eén lichtpuntje blinkt er aan de horizon; de januari-blues duren normaal gesproken niet langer dan een paar weken.

Drinkrietjes Dag

Voor de komst van een drinkrietje werd door de mensheid een roggestengel gebruikt. De Soemeriërs, een volk uit de oudheid, worden gezien als de eerste gebruikers van de roggestengel. Zij gebruikten “het rietje” voor het drinken van bier en water. Het nadeel van een roggestengel is de vieze smaak. Dat ondervond de Amerikaanse fabrieksdirecteur Marvin Stone ook toen hij een sterke drank met ijs nuttigde. Hij vond het zonde dat de nare bijsmaak zijn alcoholisch versnapering verpestte. Er moest een oplossing komen!

Nu wil het toeval dat Marvin Stone sigarettenpijpjes fabriceerde en na wat gepiel had hij een papieren drinkrietje ontwikkeld. Stone voorzag het rietje van een waterdichte coating en kreeg op 3 januari 1888 patent op zijn uitvinding van het papieren drinkrietje. In 1890 werden papieren rietjes zijn voornaamste product. Zijn bedrijf vertakte zich later naar vele verschillende markten door andere spiraalgewikkelde producten maken.

Het plastic rietje in de ban

In de jaren 60 van de vorige eeuw kwamen de plastic rietjes op de markt. Een doorslaand succes. Het werd zo succesvol dat er in Nederland alleen al naar schatting 8 miljoen per jaar worden gebruikt en weggegooid. Oorspronkelijk was bedoeld dat het rietje meerdere keren werd gebruikt. Dat heeft bijna niemand begrepen en daarom staat het drinkrietje nu ook op de lijst van plastic producten die verboden gaan worden.

Europees verbod wegwerpplastic 2021

Het Europees Parlement heeft een wet ingediend om al het plastic dat onze stranden en oceanen vervuilt en van al het leven beroofd te verbieden. Dit is een wereldwijd initiatief die ontstaan is omdat mensen gaan inzien dat hun gedrag de oorzaak is van alle ellende. Als iedereen gewoon zijn/haar (plastic) afval in de vuilnisbak gegooid dan was een verbod niet nodig geweest. En laten we eerlijk zijn, voor de meeste drankjes heb je echt geen rietje nodig. Nog even een puntje van aandacht: zijn alle alternatieve minder belastend voor het milieu of willen we dat nu niet zien?

Hoe vier je drinkrietjes dag?

Een goede manier om Drinkrietjes Dag te vieren is dat je vandaag alle drankjes via een rietje naar binnen zuigt. ’s Ochtends je sinaasappelsap, ’s middag je mineraalwater, s avonds je wijn en ga zo maar door. Pas wel op met warme dranken want het zuigen door een rietje verwarmt de vloeistof een paar graden en dat zou kunnen leiden tot brandwonden in je mond.

Deel dit bericht