4 januari – De Driekoningenstoet | Brailledag | Hypnosedag

Driekoningenstoet

Vandaag wordt in Maastricht de Driekoningenstoet georganiseerd. Een stoet bestaande uit, zoals je wel kunt raden, Drie Koningen al zittend op een kameel met hun oosters gevolg. Zij worden voorafgegaan en begeleid door muzikanten, herders met hun schapen en bedoeïenen met ezels. Allemaal op zoek naar de pasgeboren Koning.

Wil je er bij zijn? Om 17.00 vertrekt de Driekoningenstoet vanaf de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht. Het geheel zal tot 20.00 duren. De route: O.L. Vrouweplein – Graanmarkt – Stokstraat – Vissersmaas – Maastrichter Brugstraat – Achter het Vleeshuis – Wolfstraat – O.L.Vrouweplein. De Driekoningenstoet eindigt waar het begon. T er afsluiting volgt in de Onze-Lieve-Vrouwe Sterre der Zee Basiliek muziek en samenzang.

Wereld Brailledag

De Algemene Vergadering van de VN heeft in 2018 besloten om op de verjaardag van Louis Braille (4 januari 1809 – 6 januari 1852) World Braille Day op haar eigen “dagen van” kalender te zetten. Ten eerste wil de VN het belang en de betekenis van braille als communicatiemiddel voor blinden en slechtzienden extra onder de aandacht brengen. Ten tweede beseft de VN dat de kennis van braille voor iedereen die als baby, kind of volwassene zijn gezichtsvermogen verliest van onschatbaar waarde is en dat braille zorgt voor meer zelfstandigheid en onafhankelijkheid.

Wat ik kan terugvinden werd de eerste World Braille Day in 2009 georganiseerd als onderdeel van de festiviteiten rond de 200e verjaardag van Louis Braille. Meer over Louis Braille en hoe braille is ontwikkeld kun je lezen in mijn blog uit 2015.

Waarom is braille leren ook anno 2020 nog belangrijk?

De kennis van braille is voor iedereen die als baby, kind of volwassene zijn gezichtsvermogen verliest van onschatbaar waarde. Het zorgt voor meer zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Braille is essentieel bij het integreren in de samenleving, voor het volgen van onderwijs, voor vrijheid van mening en meningsuiting en toegang tot informatie en schriftelijke communicatie.

Voor sommige mensen is braille de enige manier om te communiceren. En weet je, je kan een boek nog zo mooi voorgelezen krijgen maar alleen door het zelf te lezen kun je er je eigen interpretatie aangeven. Quote van Albert Einstein; “Fantasie is belangrijker dan kennis, want kennis is begrensd.

Wereld Hypnosedag

World Hypnotism Day werd in 2005 in het leven geroepen met het doel om het grote publiek te informeren over de toepassingen en mogelijkheden van hypnose. Het vaak onvolledige beeld dat mensen hebben over hypnose wordt gevormd door wat ze zien in films en/of lezen in boeken.

Daarom willen de organisatoren van Wereld Hypnose Dag graag dat mensen de voordelen van hypnose ondervinden en proberen ze de gangbare misvattingen en mythes rondom hypnose weg te nemen. Want hypnose gaat niet over “mind-control”, want er is geen manier om iemand iets te laten doen wat hij normaal niet zou doen. Precies dat soort misvattingen probeert Wereld Hypnose Dag weg te nemen.

Hypnose is meer dan mensen in trance brengen

Hypnose zie je in hypnoseshows maar niet alleen daar. Wetenschappelijk gezien zijn er drie verschillende soorten hypnose: suggestie, regressie en analytische.

  • suggestietherapie: de gehypnotiseerde krijgt simpele suggesties om de manier waarop hij denkt, voelt en zich gedraagt aan te passen
  • regressietherapie: de gehypnotiseerde zal zich dingen uit het verleden herinneren, zodat hij beter begrijpt wat de oorzaak van zijn huidige problemen is
  • analytische therapie: de hypnotiseur zal het onderbewustzijn van de gehypnotiseerde proberen te analyseren, om er zo achter te komen wat er precies mis is
Deel dit bericht