3 april – Week van de Teek 2017

Week van de Teek: 3 tot en met 7 april

Zoals het vallen van de bladeren bij de herfst hoort zo hoort Week van de Teek bij de lente! Zodra het warmer wordt ga je in de media meer horen over de teek maar vergis je niet, teken kunnen het hele jaar actief zijn mits de temperatuur maar boven de 5° tot 10° C komt.

Old Lyme

Bij heel veel ziektes wordt de naam van de ontdekker aan de ziekte gekoppeld, denk aan Parkinson bijvoorbeeld. Dit is niet het geval bij de ziekte van Lyme. Bij deze ziekte verwijst het naar een plaatsnaam, namelijk Old Lyme, Connecticut in de Verenigde Staten. In 1975 kregen daar veel mensen klachten na een tekenbeet. Om een lang verhaal kort te maken, daarom heeft de ziekte de naam Lyme gekregen.

De teek is een klaploper!

De teek is voor zijn portie bloed afhankelijk van een gastheer en dat maakt de teek een parasiet. De definitie van parasiet is: een levensvorm die zich ten koste van een ander organisme waarmee hij samenleeft in stand houdt en vermenigvuldigt. De makkelijke uitleg: de teek is een klaploper, een profiteur!

Niet alleen mensen maar ook honden en andere huisdieren zijn geschikte gastheren. Net zo als paarden en runderen. Vergeet niet alle andere in het wild levende dieren, waaronder zoogdieren zoals een egeltje, vogels en reptielen. Zeg maar de hele club van gewervelde dieren!

De besmette teek als overbrenger van ziekten

De meest bekende ziekte die wordt veroorzaakt door een geïnfecteerde teek is de ziekte van Lyme. Bij diersoorten komt de ziekte van Lyme het vaakst voor bij honden (acute symptomen zijn; sloomheid en koorts) en paarden (klachten zijn divers, let bijvoorbeeld op wisselende kreupelheden, chronisch gewichtsverlies, sloomheid, gedragsveranderingen). Maar niet alleen de ziekte van Lyme wordt door de teek overgedragen.

Bij honden zijn de twee ander meest voorkomende teek overdraagbare aandoeningen:

  • Babesiose – enkele ziekteverschijnselen zijn: kortademigheid, traagheid en rode urine
  • Ehrlichia – een paar eerste symptomen zijn: rillingen, gebrek aan eetlust en koorts

De ziektes die ook door de teek op het paard kunnen worden overgedragen zijn:

  • Anaplasmose – enkele ziekteverschijnselen zijn: hoge koorts, lusteloosheid, niet willen eten en geelheid
  • Piroplasmose – enkele ziekteverschijnselen zijn: benauwdheid, donkergekleurde urine en gewichtsverlies

Er zijn meer verschijnselen dan ik benoem, kijk op de website van Paardenarts voor meer informatie voor het paard en op tekenbeetziekten.nl voor meer info bij een tekenbeet bij honden. Check trouwens altijd je hond na een wandeling en je paard na een rit op teken en tekenbeten. Neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts!

App “Tekenbeet”

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft de app “Tekenbeet” in 2014 gelanceerd. Met deze app kun je (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. De app “Tekenbeet” is gratis te downloaden voor Android-gebruikers in Google Play en voor Apple-gebruikers bij iTunes.

Melding maken is belangrijk!

Het is belangrijk dat er melding gemaakt wordt van een opgelopen tekenbeet. Dit om gericht onderzoek te kunnen doen en aan de hand daarvan de juiste voorlichting te geven. Je kunt op tekenradar.nl melding doen van een opgelopen tekenbeet. Werk je beroepsmatig in het groen dan kun je een tekenbeet melden op stigas.nl.

Op tekenradar.nl kun je ook de tiendaagse verwachting van het activiteitsniveau van de teek vinden!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.