afbeelding ondersteunt wereld hart dag

29 september – Wereld Hart Dag | Dress Red Day | Dag van de Balpen | Bewustwordingsdag tegen Voedselverspilling | Dag van de Revalidatiezorg | Brandpreventieweken

Wereld Hart Dag

Hart- en vaatziekten (HVZ) zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer één. Het heeft vele oorzaken: roken, diabetes, hoge bloeddruk en zwaarlijvigheid, luchtvervuiling en zeldzame en verwaarloosde aandoeningen zoals de ziekte van Chagas en cardiale amyloïdose. De term cardiovasculaire ziekten (CVD) verwijst naar elke ziekte van het hart, vaatziekte van de hersenen of een ziekte van het bloedvat.

Volgens de cijfers van het WHO sterven wereldwijd meer mensen aan HVZ dan aan welke andere oorzaak dan ook: meer dan 17,9 miljoen per jaar. Van deze sterfgevallen is 80% te wijten aan coronaire hartziekten (zoals bijvoorbeeld een hartaanval) en cerebrovasculaire ziekten (zoals beroertes).

Wees niet hard voor je hart!

De onderstaande tips helpen je om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen:

  • word actief → minimaal 30 minuten per dag bewegen
  • stop met roken en vermijd rook gevulde omgevingen → passief meeroken verhoogt het risico op een hartaanval
  • eet gezond en drink water → eet niet te veel kant en klaar maaltijden, deze bevatten veel zout
  • zorg voor een gezond gewicht → een gezonde volwassene heeft een BMI tussen de 18.5 en 24.9
  • zorg voor een goede bloeddruk, cholesterolgehalte en glucosegehalte
  • herken de waarschuwingssignalen
  • heb je medicatie? → neem deze in zoals voorgeschreven

Dress Red Day

De hele maand september stond het vrouwenhart centraal bij de Hartstichting. De Dress Red Day is de kleurrijke afsluiter van deze maand. Door middel van het dragen van rode kleding of het dragen van iets anders roods wordt aandacht gevraagd voor het feit dat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één is bij vrouwen.

Er is geld nodig voor onderzoek dat is gericht op het eerder herkennen van hart- en vaatziekten bij vrouwen door zorgprofessionals maar er is ook geld nodig om vrouwen meer bewust te maken van het herkennen van de symptomen. Onderzoek en bewustmaking is hard nodig want elke dag worden meer dan 400 vrouwen in het ziekenhuis opgenomen met hart- en vaatziekten en elke dag sterven meer dan 50 vrouwen aan hart- en vaatziekten!

Dag van de Balpen

Op de website van gastblogger Platform Handschriftontwikkeling staat het artikel “Vulpen? Balpen?” (bij rubriek ‘Schrijfmateriaal’). Gastblogger Platform Handschriftontwikkeling heeft de volgende bronnen gebruikt: : Tom bow Wikikids Wikipedia

Wat kunnen we vertellen over de balpen? We vieren op de geboortedag van de Joodse Hongaar Lászlo József Biró of Ladislao José Biro Dag van de Balpen. Bíró was een veelzijdig man. Hij studeerde medicijnen, maar maakte die studie niet af. In de periode van 1921 tot 1939 was hij onder meer werkzaam als journalist, kunstenaar, effecten – handelaar, coureur en uitvinder. Rond 1930 ontwikkelde hij een automatische versnellingsbak , waarvan het patent werd aangekocht werd door General Motors .

Wie zorgde voor de doorbraak van de balpen?


Al in 1938 ontwikkelde László József Bíró uit Hongarije samen met zijn broer in Budapest de balpen. Na een ontwikkelingsperiode van 18 jaar was de uitvinding rijp voor de aanmelding voor patent. De balpen brak door toen Henry George Martin hem gebruikte om er de Royal Air Force mee uit te rusten.

De balpen werd rond 1950 in Nederland geïntroduceerd en verdrong al gauw de tot dan toe gebruikelijke vulpen, alhoewel sommigen de vulpen trouw bleven. De bal pen vervormde je schrift en – erger nog – je hand, beweerden ze. Maar de balpen trok zich daar niets van aan en zette onverstoorbaar zijn opmars voort.

Op de agenda staan vandaag nog een 2 dagen en week

Deel dit bericht