afbeelding versterkt week van de dialoog

29 oktober – Week van de Dialoog | Frankenstein Friday | Wereld Maki Dag | Wereld Psoriasis Dag | Internationale Internet Dag | Wereld Beroertedag

Week van de Dialoog

Vandaag gaat de Week van de Dialoog van start. De week is ontstaan uit een initiatief na de aanslagen in Amerika (9/11/01). Na deze schokkende gebeurtenissen ontstond een sterke behoefte aan meer verbondenheid. Dat was in 2002 voor een aantal Rotterdamse organisaties de reden om de eerste Dag van de Dialoog te organiseren. Mede mogelijk gemaakt door de gemeente. Dit initiatief was een groot succes. Sindsdien is er elk jaar een Dag van de Dialoog georganiseerd in Rotterdam. Vanaf 2005 werd het concept door heel Nederland verspreid op initiatief van Nieuwe Maan en Art.1. Zij namen in de beginjaren ook de landelijke coördinatie op zich. Deze dialoogdagen vormen samen de Week van de Dialoog (2008). In de hoogtijdagen vierden meer dan 100 steden en dorpen de Week van de Dialoog en namen er zo’n 30.000 mensen aan deel.

Thema Week van de Dialoog: De Moeite Waard

Sinds 2019 werken lokale dialooginitiatieven in een netwerk samen rond de Week van de Dialoog. Een kerngroep heeft vervolgens de mogelijkheden onderzocht om als dialoogsteden verder te gaan. Eindresultaat → een platform en gezamenlijke activiteiten in wisselend verband. In 2021 is het Richtingsdocument Dialoog in Nederland 2021-2025 door de kerngroep opgesteld.
Maar nu? Nu begint Week van de Dialoog 2021. Met als landelijk thema: De Moeite Waard. In verschillende steden wordt aandacht aan de week gegeven. Het landelijke thema vraagt aan jou wat jij nu echt de moeite waard vindt voor jezelf, anderen, de gemeenschap, stad, wijk en samenleving als geheel. Naast het landelijk thema hanteren sommige steden hun lokale thema.

Frankenstein Friday

Het verhaal van Frankenstein valt onder het horror-sciencefictiongenre. En omdat Halloween om de hoek ligt en je het verhaal over Frankenstein kunt betitelen als een spookverhaal is het logisch dat Frankenstein Friday is bedacht (1997). De eer gaat naar ene Ryan MacCloskey uit Westfield (New Jersey). Waarom deze dag niet op een donderdag of dinsdag is komt omdat Frankenstein Friday zo lekker bekt. En een feessie op een vrijdag is ook prettiger als midden in de week. Aldus de bedenker. En daar heeft hij gelijk in!

Wie is Frankenstein?

Dr. Frankenstein was een personage dat werd gecreëerd door de legendarische Engelse auteur Mary Shelly (1797–1851). De in eerste instantie anoniem gepubliceerde roman werd een grote hit onder de lezers. De lezers geloofden dat het Mary’s echtgenoot was die het personage schreef. Later publiceerde Mary haar werk onder haar eigen naam.

De roman vertelt het verhaal van Victor Frankenstein, een jonge wetenschapper uit Genève die bezeten raakt van de (al)chemie en het geheim van het leven. Het lukt hem om een lichaam tot leven te wekken. Dit wezen wordt door iedereen verafschuwd vanwege zijn uiterlijk. Dit monsterachtige wezen blijkt een extreem emotioneel en intelligent persoon te zijn. De rest van de wereld behandelt hem echter alsof hij een monsterlijk dier is. Als hij uiteindelijk vanwege zijn afzichtelijke uiterlijk door iedereen wordt verstoten en als dr. Frankenstein weigert om voor hem een vrouw te maken, neemt het wezen wraak op zijn schepper en slaat hij aan het moorden.

Het lezende publiek accepteerde dit personage onmiddellijk. Het personage was zo goed geschreven dat het talloze eigen films kreeg.

Wereld Maki Dag

Wereld Maki Dag staat jaarlijks op de laatste vrijdag van oktober op de “dagen van” kalender. Het doel van deze dag is het grote publiek meer kennis te verschaffen over de meest bedreigde groep zoogdieren ter wereld, de maki’s. Of lemuren zoals ze ook wel genoemd worden. Als je denkt het zal toch wel meevallen met die maki’s. Dan moet ik je toch even de ogen openen. Maar liefst 98% van de maki’s wordt met uitsterven bedreigd. En 31% wordt gecategoriseerd als ernstig bedreigd, het hoogste dreigingsniveau, in Rode Lijst. Ze zijn zo kwetsbaar omdat ze alleen maar op Madagaskar voorkomen. Daarmee behoren de Maki’s tot het natuurlijke erfgoed van Madagaskar.

Onderstaande dagen mogen we natuurlijk vandaag ook niet vergeten

Deel dit bericht