afbeelding versterkt cider monday

29 november – Cider Monday | Sint Pannekoek | Cyber Monday | Internationale Dag van de Verdedigers van de Mensenrechten van Vrouwen | Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse Volk | Internationale Jaguar-dag | Wereld Miereneter Dag | European Fire Safety Week | Week van de Friet (BE)

Cider Monday

Als je nu denkt dat ik een typefoutje maak dan kan ik je geruststellen. Het moet echt Cider Monday zijn. Willard Williams van de Toadstool Bookshops is de bedenker van Cider Monday. Hij bedacht jaren geleden Cider Monday als alternatief voor Cyber Monday. Voor COVID-19 was het de traditie dat als je naar een echte winkel ging in plaats van een online winkel je een glas cider en wat hapjes kreeg aangeboden van de winkeliers. Gewoon als dankjewel voor je steun en support aan de lokale winkeliers.

Cider Monday en COVID-19

Laten we eerlijk zijn. Hoe erg vinden we het dat in onze winkelstraten veel meer leegstand komt. Winkeliers kunnen het hoofd tijdens de COVID-19 pandemie amper boven waterhouden. Ook al krijgen ze financiële ondersteuning van het Rijk. Wij, de consument kunnen ook wat doen. Laat je op Cyber Monday niet gek maken door de grote online winkels. Natuurlijk snap ik dat je vanwege de nieuwe variant en sowieso door de vele besmettingen niet graag naar je lokale winkelier gaat om de laatste inkopen te gaan voor Sinterklaas. Als je kiest om online te gaan shoppen dan nog kun je de lokale winkelier steunen. Kijk of hij/zij ook online verkoopt, zo kun je toch je lokale winkelier steunen in plaats van de zakken van de grote reuzen te vullen.

Sint Pannekoek

De viering van Sint Pannekoek is een hele ouwe Rotterdamse traditie volgens opa Gerrit Tromp. Je kent de familie Tromp vast wel, zal ze even voorstellen: opa Gerrit en vriendin Moeps, zoon Jan en schoondochter Jans, de dochters Karlijn en Catootje en nakomertje Gertje. Verder loopt er in huize Tromp nog de Rode Kater, Lotje de teckel en de Siamese poes Loedertje rond. En wie kent Jeroen niet, het vriendje van Catootje en natuurlijk nicht Hanna.

Dus volgens die hele oude Rotterdamse traditie vieren we vandaag Sint Pannekoek. En Hoe doen we dat? Wanneer de vader des huizes thuis komt legt iedereen in het gezin een pannenkoek op hun hoofd en roept: wij wensen u een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek. Ben jij ook zo dol op al die oude tradities? Ik wel.

Nog even een voetnoot

Voor degene die het is opgevallen: tot aan 1995 was de officiële Nederlandse spelling voor pannenkoek pannekoek. En aangezien het feest Sint Pannekoek al voor 1995 bestond wordt het zonder tussen-n geschreven.

Week van de Friet (BE)

Een hele week friet eten, tenminste als je in België woont. Ik vind dat ik dicht genoeg bij de grens woon dus ik mag mee doen. Ja toch? Helaas, een hele week friet eten krijg ik hier niet voor elkaar maar wat wel gelukt is een wekelijkse frietavond. Die valt meestal op woensdag. Nog 2 nachtjes slapen en dan ligt mijn bord weer vol met friet. Wat een hemels vooruitzicht. Water loopt me nu al in de mond.

Waar is de Nederlandse Week van de Friet?

We hadden van 2014 tot en met 2018 ook in Nederland een Week van de Friet. Alleen zijn de initiatiefnemers gestopt met het organiseren van een campagneweek. Reden? Ik citeer: door te weinig support van de grote frietfabrikanten én gebrek aan steun van de toonaangevende formulehuizen kregen we te weinig professionele frituurders enthousiast. Ook stelden een aantal van hen stelde het eigenbelang boven het branchebelang. Einde citaat.

Vergeten jullie onderstaande dagen en week niet? Klik op de info-link.

Deel dit bericht