afbeelding versterkt givingtuesday

30 november – GivingTuesday | Actiedag Steden tegen de doodstraf | Internationale Computerveiligheidsdag | Herdenkingsdag voor alle Slachtoffers van Chemische Oorlogsvoering | Internationale Kickboxing Dag

GivingTuesday

Het doel achter GivingTuesday is om iets terug te geven aan de samenleving na je volgevreten te hebben op Thanksgiving en je slag te hebben geslagen op Black Friday en/of Cyber Monday. Wat klein begon is inmiddels uitgegroeid tot een mondiale dag van liefdadigheid,  een dag waarop veel online winkels en bedrijven een percentage van hun opbrengst doneren aan een goed doel. Een dag waarop mensen worden opgeroepen om een donatie te doen aan het goede doel van hun keuze. GivingTuesday-campagnes vind je dit jaar in meer dan 80 landen. Variërend van Puerto Rico en Costa Rica in Zuid-Amerika tot aan Liberia en Kenya in Afrika en Pakistan en India in Azië. Maar ook dichterbij huis.

In Nederland wordt dit jaar voor de derde keer GivingTuesday georganiseerd. De organisatoren van de Nederlandse editie willen een publiek statement maken tegen individualisme en polarisatie. Dat staat op de website te lezen.

Wat is het mooiste dat je kan doneren op GivingTuesday?

Een donatie is meer dan alleen maar vanuit je luie stoel een geldbedrag overmaken. Weet je wat het mooiste is dat je kunt doneren? TIJD! Doe boodschappen voor die oudere buurtbewoner, ruim de rotzooi van de straat op (wordt Troep Trooper). Of ga een dagje helpen in het bejaardentehuis, zo zijn er tal van activiteiten te bedenken die meer waarde hebben dan geld.

Internationale Computerveiligheidsdag

Ook al was in 1988 de computer nog niet in ieders huis binnengedrongen, toch werd meer dan dertig jaar geleden al ingezien dat gebruikers zich nog niet helemaal bewust waren van de gevaren. En dat is niet veranderd, gebruikers denken dat ze goed beschermd zijn tegen bijvoorbeeld computervirussen. Maar wat blijkt, bij bijna de helft van alle computers/tablets/smartphones is de antivirussoftware niet up to date. Of zijn de wachtwoorden zo voor de hand liggend of makkelijk te raden dat hackers ze met de ogen dicht kunnen kraken. En zo komen we bij het doel van Internationale Computerveiligheidsdag terecht: mensen bewuster maken van alle computer gerelateerde beveiligingsproblemen.

Bekende klachten van geïnfecteerde computers zijn:

  • er verschijnen ongevraagde (vaak pornografische) advertenties (spam)
  • de startpagina van de internetbrowser wordt steeds gewijzigd
  • er is ongevraagd een zoekbalk in de internetbrowser verschenen
  • er verschijnen nieuwe icoontjes op het bureaublad
  • de computer werkt en reageert traag of loopt regelmatig vast
  • de internetverbinding verloopt traag
  • de computer sluit zichzelf na een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 60 seconden) automatisch af

Actiedag Cities for Life – Steden tegen de doodstraf

Initiator van de internationale actiedag “Cities for Life – Steden tegen de doodstraf” is Comunità di Sant’Egidio. De gemeenschap van Sant’Egidio is een christelijke lekenbeweging met meer dan 70.000 leden in ongeveer 70 landen over de hele wereld, die zich inzetten voor vrede en gerechtigheid. Op hun initiatief wordt sinds 2002 op deze datum wereldwijd aandacht gevraagd voor iedereen die in een dodencel zit. Het uiteindelijke doel is wereldwijde afschaffing van de doodstraf. In december 2020 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties opnieuw een resolutie aan over een universeel moratorium op de doodstraf, met nog meer steun dan in voorgaande jaren (123 landen voorstander van een moratorium op executies, vier nieuwe staten steunden de resolutie voor het eerst )

En wat je al vermoedde, de datum 30 november is niet random gekozen. Op 30 november 1786 schafte groothertog Leopold I van het Groothertogdom Toscane foltering én de doodstraf af. Hiermee werd Toscane het eerste Europese land waar de doodstraf werd afgeschaft. Anno 2021 wordt in Europa alleen in Wit-Rusland de doodstraf nog opgelegd en uitgevoerd.

Steden voor het leven kleuren groen

Vandaag wordt wereldwijd in honderden steden monumenten en markante gebouwen symbolisch in het groen, de kleur van de hoop, uitgelicht. Deze steden laten hierdoor zien dat ze actie een warm hart toedragen. Wil je weten welke steden er dit jaar meedoen? Klik hier voor een overzicht.

Vandaag staan nog 2 internationale dagen te roepen om aandacht

Deel dit bericht