afbeelding versterkt chanoeka

28 november – Chanoeka | Eerste Zondag van de Advent | Wereld Compassie Dag Spinozadag | Dag van de Wetenschap (BE) | Nationale Hannie Schaft Herdenking

Vrolijk Chanoeka

Tijdens Chanoeka (Inwijdingsfeest of Lichtjesfeest) wordt de bevrijding van Jeruzalem en het opnieuw inwijden van de Tempel door de Makkabeeën in het jaar 164 vóór onze jaartelling gevierd. Niet alleen de overwinning van de Joodse opstandelingen op Antiochus IV Epifanes was een wonder. Ook het feit dat slechts één kannetje olie (genoeg om een kandelaar één dag te laten branden) het acht dagen uithield kan als een wonder worden beschouwd. De eerste dag van het Chanoekafeest (erev chanoeka) begint na zonsondergang van de 24e dag van de joodse maand Kislev. Het verhaal van Chanoeka, wat ‘toe- of inwijding’ betekent, staat opgetekend in de Talmoed .

In de Talmoed worden twee Chanoeka gebruiken beschreven

Het was gebruikelijk om acht lampen op de eerste nacht van het feest te laten schijnen. En het aantal iedere volgende nacht met één te verminderen. Een ander gebruik was om op de eerste nacht met een brandende lamp te beginnen. En iedere nacht een extra lampje aan te steken totdat op de achtste nacht er in totaal acht lampen brandden.

Chanoeka is tegenwoordig een echt familiefeest; er worden met het gezin spelletjes gespeeld, speciale gerechten gegeten en cadeautjes uitgepakt. De voornaamste gerechten van Chanoeka zijn latkes of levivot; een soort aardappelpannenkoekjes of rösti. En soefganiot: die lijken veel op berlinerbollen of Oostenrijkse Krapfen en zijn traditioneel gevuld met jam. Deze lekkernijen worden speciaal met Chanoeka gegeten omdat ze in olie bereid worden, als herinnering aan het wonder van de olie.

Eerste Zondag van de Advent

Vandaag is de eerste zondag van de Advent, het begin van een periode waarop men zich voorbereidt op de komst (adventus) van de Heer Jezus Christus. De advent is vooral een periode van voorbereiding op de viering van Kerstmis, het geboortefeest van Jezus Christus. Bij het begin van de viering wordt elke zondag één kaars meer van de adventskrans aangestoken. De advent kent 4 zondagen, de eerste adventszondag staat in het teken van de verwachting. Op de 2e zondag van de Advent kijkt men uit naar de komst van Jezus, “het Licht der wereld”. De 3e zondag van de Advent wordt Gaudete genoemd en is roze de liturgische kleur, zelfs de kaars in de kerstkrans is dan roze. De 4e adventszondag wordt Rorate genoemd en is ook de laatste zondag van de Adventstijd.

Wereld Compassie Dag

Laat ik op Wereld Compassie Dag beginnen om uit te leggen wat mijn inziens het verschil is tussen compassie tonen of medelijden hebben met. Want voor mijn gevoel zit er wel degelijk een verschil ook al zegt het woordenboek dat het synoniemen zijn. Kijk, als je medelijden hebt met iemand, dan treur je over het ongelukkige lot dat iemand is overkomen. Als je compassie hebt voor iemand dan toon je begrip voor zijn/haar situatie.

Wat betekent compassie voor jou?

Zelf gebruik ik het woord compassie weleens in geschrift en het gesproken woord. Dan roep ik: heb compassie met me. In de hoop dat iemand zich kan inleven in mijn situatie en milder zal zijn. Als ik heel eerlijk ben dan zou ik best weleens wat meer zelf-compassie kunnen ontwikkelen. Hoe zit dat bij jou? Denk je daar ooit over na?

Onderstaande dagen en herdenking hebben hun eigen info-link

Deel dit bericht