afbeelding versterkt dag van de animator

29 juli – Dag van de Animator (BE) | Wereld Lasagne dag | Internationale Tijgerdag | Internationale Frikandellendag | Solar Weekend

Dag van de Animator (BE)

In België vieren ze op de laatste donderdag van juli altijd de Dag van de Animator. Een dag waarop de initiators vragen om erkenning en waardering voor de inzet én het enthousiasme van de tienduizenden animatoren uit Vlaanderen en Brussel. Het merendeel van deze animatoren zijn vrijwilligers die in hun eigen vrije tijd op een speelplein- of vakantiewerking te vinden zijn. De vraag om erkenning en waardering wordt nadrukkelijk gesteld aan de ouders, grootouders en potentiele animators omdat niet iedereen stil staat bij wat de animator allemaal doet en laat voor de kinderen. De organisaties die gebruik maken van de animatoren weten drommels goed dat zij onmisbaar zijn. Zonder de animator, geen speelpleinwerking. Simpel, aldus de initiators. Er wordt niet gevraagd om dure cadeaus maar om een digitaal applaus. Op de applausmeter kun je zien hoe de animator wordt gewaardeerd.

Zonder animator, geen speelpleinwerking

Wat doen een animatoren? Zij verzinnen activiteiten en speelimpulsen, bouwen decors, oefenen toneeltjes, zetten materiaal klaar en spelen. Maar ze poetsen ook de toiletten, regelen de administratieve rompslomp, verzorgen, troosten, vegen de billen schoon, gaan op cursus om bij te leren en denken na over hoe het nog gezelliger kan voor élk kind! Dat is wat deze animatoren doen: ervoor zorgen dat kinderen tijdens de vakanties en andere momenten gedurende het jaar écht vakantie beleven!

Wereld Lasagne dag

Wereld Lasagne Dag is een eerbetoon aan het aloude wereldberoemde Italiaanse pastagerecht. Lasagne wordt meestal gemaakt met lange, dunne, platte deegbladen waarin in lagen gehakt en kaas inzit. Soms besprenkeld met rode saus of bechamelsaus. Dit gerecht is al eeuwenlang een favoriet pastagerecht van vele generaties. Wellicht dat je aanneemt dat lasagne in Italië is ontstaan. Dat is een foute aanname volgens Britse onderzoekers. Zij hebben namelijk een Brits recept voor lasagne gevonden dat dateert uit de 14e eeuw en claimen daarmee de eerste te zijn.

De onderzoekers vonden het recept in het British Museum in The Forme of Cury. The Forme of Cury is een van de oudst bekende kookboeken in de Engelse taal. Men gaat er van uit dat het eind 14e eeuw is geschreven door de meester-koks van Richard II (1377 – 1399). Het manuscript heeft de vorm van een perkamentrol en bevat 196 recepten. En één daarvan is een soort lasagne recept. Een leuk feitje: het woord cury is het middeleeuws Engelse woord voor koken.

Of waren het toch de Italianen?

De term lasagna die al in de Romeinse tijd werd gebruikt verwijst naar vierkante of rechthoekige dunne vellen die werden gemaakt van een mengsel van tarwemeel wat ze vervolgens bakte. Pas later kwamen ze op het idee om de vellen in een grote pot te koken. Natuurlijk beweert Italië dat ze de eerste waren en dat lasagne is ontstaan in de middeleeuwen in de stad Napels. Waar ze wel de eerste in waren was het gebruik van tomaat bij de lasagne (1880). Om lasagne in lagen te maken hebben we te danken aan Francesco Zambrini uit Bologna. Hij kwam in de 19e eeuw op dit idee. Wist je dat lasagne pas in de 19e eeuw in de Amerika op de markt kwam?

Lasagne of lasagna?

Je ziet overal dat het pastagerecht of lasagne of lasagne heet. Wat is nu de correcte term? Ben op zoek gegaan en kwam onder andere deze uitleg tegen. Één pastablad wordt een lasagnablad genoemd (enkelvoud). Dus op het moment dat je daar meerdere van gebruikt verandert volgens de Italiaanse spelling de a in een e. En aangezien het gerecht uit meerdere lasagnabladen bestaat is lasagne (meervoud) de enige juiste term.

Internationale Frikandellendag

De Internationale Frikandellendag is ontstaan tijdens een vakantie van een Nederlandse familie. Want laten we eerlijk zijn, soms heb je gewoon zin in een frikandel en dat overkwam deze familie ook. Hoe blij waren ze dat ze tijdens hun vakantie in Kroatië een eettent met “The most popular snack from Holland” tegen kwamen. Drie keer raden wat de meest populaire snack was. Juist, de frikandel! De hele familie bestelde een frikandel en ter ere van deze gebeurtenis wordt elk jaar op 29 juli de Internationale Frikandellendag gevierd. Ben je op vakantie en wil je weten of er in jouw vakantieland een frikandel speciaal valt te scoren dan kijk je even op de wereldkaart met frikandellenlocaties. En dit is géén grap!

Internationale Tijgerdag

Wereld Tijger Dag of Internationale Tijger Dag is een dag om het bewustzijn over het behoud van tijgers te vergroten. Door houtkap in de habitat van deze machtige katten  worden zij bedreigd. Wanneer deze katten zich dan buiten hun natuurlijke habitat (moeten) begeven en in het leefgebied van de mens terecht komen vormen ze een bedreiging. Ze worden dan opgejaagd en vermoord, waardoor hun aantal aanzienlijk daalt.

Op het moment dat in 2010 de tijgerpopulatie zijn dieptepunt had bereikt besloten de 13 landen waar tijgers nog in het wild rondliepen dat het tijd werd voor actie was. Er werd tijdens een driedaagse conferentie besloten om de handen ineen te slaan om de afname te stoppen en te streven naar een verdubbeling van het aantal wilde tijgers. Het uiteindelijke doel is dat in het jaar 2022 ruim 6.000 tijgers in het wild rondlopen.

Dat maatregelen nemen zin heeft is gebleken. WNF en het Global Tiger Forum (GTF) laten weten dat sinds tientallen jaren het aantal tijgers in het wild van 3.200 in 2010 is gegroeid naar bijna 4.000 tijgers. Dat is 95% minder dan in het begin van de 20ste eeuw. Toen waren ze nog met 100.000. De wereldwijde afname is dan wel een halt toegeroepen en natuurlijk biedt dat hoop voor de toekomst maar als je de kille cijfers op je laat inwerken dan is de afname toch schrikbarend.

Onderstaand meerdaagse festival is vanwege COVID-19 afgelast:

Deel dit bericht