afbeelding versterkt animatie

28 oktober – Internationale Dag van de Animatie | Wereld Judo Dag | Internationale Creoolse Dag | Waterbouwdag

Internationale Dag van de Animatie

Association Internationale du Film d’Animation (ASIFA) lanceerde in 2002 de International Animation Day (Internationale Dag van de Animatie). Allemaal ter ere van de eerste publieke presentatie van geprojecteerde bewegende beelden op 28 oktober 1892 in het Emile Reynaud’s Theatre Optique in Parijs. Dat was drie jaar voordat de gebroeders Lumière met de cinématographe (’s werelds eerste projectieapparaat) op de markt. Voor de eerste publieke presentatie van geprojecteerde bewegende beelden was Charles-Émile Reynaud verantwoordelijk.

Hoeveel landen doen mee aan Internationale Dag van de Animatie?

Op International Animation Day (IAD) wordt wereldwijd de kunst van de animatie in de schijnwerpers gezet. ASIFA coördineert en helpt bij het promoten van IAD-vieringen over de hele wereld. De afgelopen jaren is aan deze dag in meer dan 50 landen, op elk continent van de wereld, aandacht besteed.

Wereld Judo Dag

Op de verjaardag van grootmeester Jigoro Kano, de grondlegger van het huidige judo, wordt mondiaal World Judo Day gevierd. Elk jaar heeft een sociaal bewogen thema. In 2020 was het thema Samen staan we sterker. Wat is een beter thema om dit af te ronden dan dat van solidariteit; een solidariteit die we actief en echt willen. Net als de morele code van judo, is praten over solidariteit niet genoeg, het gaat niet alleen om woorden. De betrokkenheid van de judofederatie illustreert het geen woorden maar daden gevoel. Allemaal opdat de droom van Jigoro Kano Shihan voor een meer rechtvaardige samenleving te creëren geen utopie blijft. Alleen kunnen we niet veel, maar samen wordt het mogelijk om bergen omver te werpen.

Internationale Creoolse Dag

Internationale Creoolse Dag (Jounen Kwéyòl) biedt sinds 1983 de gelegenheid aan landen en gemeenschappen, die het Creools delen, om de Creoolse taal en cultuur extra aandacht te geven. De Internationale Creoolse dag is een door de UNESCO officeel erkende dag. Het is de voor de Creolen de hoogste vorm van erkenning voor de Creoolse cultuur. Sinds die proclamatie maakt de wereld kennis met hun specifieke culturele identiteit. Voor deze erkenning door Waterbouwbedrijven is lang gestreden door creoolse academici, militanten en politici.

Waar leven de Creoolse mensen?

Creoolse mensen zijn te vinden in vele delen van de wereld, op de eilanden van de Indische Oceaan en het Caribisch gebied, evenals in Europa, de VS, Latijns-Amerika, Cuba, Brazilië, Canada en Australië. Deze verspreiding heeft er voor gezorgd dat velen kennis hebben kunnen maken met de Creoolse cultuur, voedsel, architectuur, taal, hun manier van leven en hun muziek en dans.

25e editie Waterbouwdag

Waterbouwdag is het jaarlijkse waterbouwevenement voor Nederlandse en Belgische waterbouwbedrijven. De Waterbouwdag geeft een overzicht van de laatste ontwikkelingen en nieuwe projecten in de waterbouwsector. Wat doen waterbouwbedrijven? Waterbouwbedrijven houden zich bezig met landwinning, baggerwerk, hoogwaterbescherming, constructieve waterbouw, havenontwikkeling en gebiedsinrichting. Wat is er te doen? De aanwezigen kunnen onder andere de informatiemarkt bezoeken, luisteren naar interessante sprekers en de uitreiking van de Waterbouwprijs bijwonen. Het is natuurlijk ook dé gelegenheid om vakgenoten te ontmoeten

Waterbouwdag 2021: Andere tijden in de waterbouw

Dit jubileumjaar wordt stilgestaan bij de grote werken uit het einde van de 20e eeuw, de recente ontwikkelingen sinds de eerste Waterbouwdag, maar ook huidige en toekomstige uitdagingen. De recente gebeurtenissen zoals de overstromingen in Limburg en onze buurlanden laten zien dat ons werk nooit af is. Er is werk aan de winkel voor waterbouwers, in Nederland en in het buitenland.

Deel dit bericht