28 november – Thanksgiving Day | Wereld Compassie Dag

Thanksgiving Day

In de Verenigde Staten en Canada is Thanksgiving een nationale feestdag die jaarlijks op de vierde donderdag van november wordt gevierd. De eerste Thanksgiving werd in 1621 gehouden. Het was toen een driedaags oogstfeest die eind september of vroeg in oktober werd gevierd. Bij het oogstfeest waren ook de oorspronkelijke bewoners aanwezig. Het is niet helemaal duidelijk of de Wampanoag indianen waren uitgenodigd of dat het onverwachte gasten van de Pilgrim Fathers waren.

Aten ze tijdens het oogstfeest kalkoen?

Het oogstfeest werd totaal anders gevierd dan het hedendaagse Thanksgiving. In 1621 leek het oogstfeest meer op een kermis waarop je ook spelletjes kon spelen en waar men kon “netwerken”.

Of de pelgrims toen kalkoen aten is niet helemaal zeker. Vast staat dat er gevogelte werd gegeten maar het kan net zo goed eend of gans zijn geweest. De leider van de Wampanoag (Massasoit) kwam niet met lege handen, hij had hertenvlees meegenomen. Nog even een misverstandje uit de wegruimen; de Pelgrims waren niet in het zwart en wit gekleed, integendeel zij hadden vrolijk gekleurde kleding aan. Vier je Thanksgiving? Je kunt dat foeilelijke zwarte pak met witte blouse, lakschoenen met gespen en zwarte hoed rustig in de kliko dumpen.

bron: Lets talk Turkey

Wereld Compassie Dag

Wereld Compassie Dag (WCD) werd in 2012 in het leven geroepen door Pritish Nandy; een Indiase dichter, schilder, journalist, filmproducent, media- en televisiepersoonlijkheid, politicus en dierenactivist. De dag staat in het teken van mededogen tegenover al het leven en de idealen van ahimsa. De eerste WCD werd gehouden in Mumbai en stond in het teken van dierenwelzijn en het belang van vegetarisme. Beroemdheden zoals de 14e Dalai Lama proberen ons op World Compassion Day te inspireren tot het geven van meer compassie. Want, zo vinden zij, compassie is broodnodig in deze tijden van oplaaiende conflicten, oorlogen, en sociale en politieke veranderingen. En ik ben het met hen eens. Niet dat het er wat toe doet maar wilde het toch maar even zeggen. 😉

Wat betekent ahimsa?

Ahimsa kun je met één enkel woord vertalen, namelijk geweldloosheid of je maakt het wat groter en dan kun je het volgende stellen: ahisma is een religieus of spiritueel filosofisch concept van geweldloosheid en eerbied voor al het leven. Dus als je lief bent voor jezelf en een praktiserende pacifistische vegetariër bent dan kom je een heel eind. Welke vormen van geweld heb je:

  • fysiek geweld: slaan, vechten, wapens, doden
  • materieel geweld: je eigendommen worden beschadigd
  • psychologisch of verbaal geweld: schelden, kleineren, pesten, manipuleren, discrimineren
  • seksueel geweld : denk maar aan #metoo
Op Wikipedia staat geschreven dat ahimsa op drie niveaus kan worden toegepast:
  • fysisch: het zich onthouden van fysische strijd en van elke fysische daad die iemand (of iets) schade toebrengt
  • psychisch: geweldloosheid van geest, in het denken, vrij zijn van vooroordelen
  • spiritueel: letten op de staat van het eigen bewustzijn (op een dieper niveau dan het puur psychologische) en het verband zien met samsara en nirwana

Ben jij iemand die compassie toont?

Laat ik beginnen om uit te leggen wat mijn inziens het verschil is tussen compassie tonen of medelijden hebben met. Want voor mijn gevoel zit er wel degelijk een verschil ook al zegt het woordenboek dat het synoniemen zijn. Kijk, als je medelijden hebt met iemand, dan treur je over het ongelukkige lot dat iemand is overkomen. Als je compassie hebt voor iemand dan toon je begrip voor zijn/haar situatie.

Zelf gebruik ik het woord compassie weleens in geschrift en het gesproken woord. Dan roep ik: heb compassie met me. In de hoop dat iemand zich kan inleven in mijn situatie en milder zal zijn. Als ik heel eerlijk ben dan zou ik best weleens wat meer zelfcompassie kunnen ontwikkelen. Hoe zit dat bij jou? Denk je daar ooit over na?

Deel dit bericht