afbeelding versterkt wereld

28 februari – Werelddag zonder Facebook | Internationale RSI Dag | Internationale Brownie Camera Dag | Internationale Zeldzame Ziektendag

Werelddag zonder Facebook

Word jij al onrustig bij het idee dat je een hele dag, ja je leest het goed, een hele dag niet op Facebook kijkt? Is je antwoord JA, dan is de Werelddag zonder Facebook dé ultieme uitdaging voor je! Wie heeft Werelddag zonder Facebook bedacht? Ironisch genoeg is deze dag in 2010 ontstaan uit onvrede door Facebook gebruikersgroep. De initiatiefnemers waren er klaar mee dat Facebook geen respect had voor de privacy van haar gebruikers. Privégegevens werden zonder toestemming door Facebook verstrekt aan derden, en men wil af van de gepersonaliseerde reclames. De “activisten” van de Werelddag zonder Facebook willen tevens dat wij ons bewust worden van onze cyberverslaving, en wil tot slot dat er veilige applicaties worden gemaakt door bedrijven die gespecialiseerd zijn in spam. Kun jij 1 dag zonder Facebook? Ik daag je uit!

Liever zonder Facebook dan zonder TikTok

Het ligt aan de leeftijdscategorie of je het erg vindt om 1 dagje niet op Facebook te kijken. De groep die de minste problemen zal hebben met een dagje zinder Facebook is de groep van 15 tot en met 24 jaar. Die kijken liever TikTok filmpjes. Dat blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek dat dit jaar werd gepresenteerd. Er is so wie so een verschuiving te zien in de populariteit en aantallen dagelijkse gebruikers in alle social media apps. Het platform dat de meeste nieuwe gebruikers mocht verwelkomen is TikTok, van 0.7 miljoen naar 1.7 miljoen. Het platform wat het meeste gebruikt wordt is en blijft WhatsApp (12.4 miljoen gebruikers).

Internationale RSI Dag

Ook in Nederland krijgt de International RSI Awareness Day volop aandacht. De Nederlandse RSI-Vereniging waarschuwt jeugd en volwassenen, dat door overmatig gebruik van mobiele apparaten aandoeningen aan het bewegingsapparaat mogelijk zijn. Daarom vraagt de vereniging meer aandacht voor verantwoord gebruik om overbelasting van spieren, pezen en skelet te voorkomen. Denk hier niet te licht over want de gevolgen van RSI zijn verstrekkend, het kan zelfs leiden tot jarenlange (gedeeltelijke) invaliditeit.

5 tips om RSI te voorkomen:

  • ga meer bewegen
  • zet een tablet in een houder op tafel of leg een stapel kussens onder je tablet
  • gebruik de mobiele telefoon zo veel mogelijk op ooghoogte
  • let op je houding
  • ban stress uit je leven

KANS en AKB

In de volksmond wordt RSI vaak geassocieerd met de termen muisarm, tenniselleboog of de sms-duim maar dat dekt de lading niet helemaal. De afkortingen KANS (Klachten aan Arm, Nek en Schouders) en AKB (Arbeidsgebonden Klachten aan het Bewegingsapparaat) dekken de lading eigenlijk beter dan de afkorting RSI. Alleen de afkortingen KANS en AKB zijn niet echt ingeburgerd.

Onderstaande dagen staan vandaag ook in het zonnetje:

Deel dit bericht