28 december – Dag van de Onnozele Kinderen

Kijk dat krijg je als je niet christelijk bent opgevoed bent, ik begreep niet dat er een feestdag is voor onnozele kinderen. Ik denk bij het woord “onnozel” aan schaapachtig, schlemielig, simpel of sullig. Dus dan kun je mijn verwondering wel begrijpen dat er een feestdag is voor “onnozele kinderen”. Kon dat ook niet geloven en ben wat gaan googlen. ‘Onnozel’ komt van onnosel, de Middelnederlandse vertaling van het Latijnse woord  innocens, dat ‘onschuldig’ en ‘onschadelijk’ betekent. En als je dan het verhaal leest over het ontstaan van deze dag…vind het dan toch een beetje bizar hoe we aan de Dag van de Onnozele Kinderen komen.

Wat blijkt? Het feest wordt zo genoemd omdat op het moment dat koning Herodes van de drie Wijzen uit het oosten hoorde dat er in Bethlehem een nieuwe Joodse koning was geboren, hij bang werd voor zijn eigen positie. Toen de Wijzen in een droom zagen dat Herodes kwaadaardige bedoelingen had en het Kerstkind wilde doden, leidden ze hem om de tuin.
Daarop werd Herodes woedend en als vergelding liet hij alle jongetjes van onder de twee jaar in Bethlehem en omgeving vermoorden om zo ook de nieuw geboren koning te vermoorden. Maar Jozef had in een droom van een engel opdracht gekregen om met Maria en Jezus te vluchten naar Egypte. Zij bleven daar tot de dood van Herodes. En dan maar zingen dat dromen bedrog zijn.

Hoe wordt deze dag, vandaag de dag, gevierd? Volgens oud gebruik mag de jongste uit het gezin vandaag bepalen wat er gegeten wordt en is ook de baas in het gezin. Veel vroeger gingen de kinderen, net als bij Sint Maarten, de straat op om te bedelen voor snoep en geld. Typisch was dat de kinderen verkleed gingen als volwassenen.

Vooral in zuidelijk Nederland en Noord Vlaanderen vieren kinderen het Onnozele-kinderenfeest.
Daarentegen wordt er in Spaanstalige landen op Dag van de Onnozele Kinderen grappen uitgehaald zoals wij doen op 1 april.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.