afbeelding versterk dag voor Micro-, Midden- en Kleinbedrijf

27 juni – Internationale Dag voor Micro-, Midden- en Kleinbedrijf | Internationale Ananas Dag | Internationale Dag van de Zonnebril | Zevenslapersdag

Internationale Dag voor Micro-, Midden- en Kleinbedrijf

De Verenigde Naties en haar partners  vieren vandaag de cruciale rol die ondernemers spelen bij het versterken van de wereldeconomie. Maar is het wel zo’n feest voor vrouwen? De COVID-19-crisis heeft aangetoond dat de pandemie en de inperkingsmaatregelen niet iedereen op dezelfde manier treffen. Van de particuliere sector hebben vooral micro-, kleine en middelgrote ondernemingen (mkmo’s) die onder leiding van vrouwen staan, van jongeren of etnische minderheden en migranten het meest geleden. Een onderzoek van het International Trade Center naar de impact van COVID-19 onder bedrijven in 136 landen laat zien dat bijna 62% van kleine bedrijven waar vrouwen aan het roer staan sterk zijn getroffen. Bedrijven die eigendom zijn van vrouwen hebben 27% meer kans om de pandemie niet te overleven. In 2021 is het thema “MSME 2021: sleutel tot een inclusief en duurzaam herstel“. Daarom zal de VN een reeks evenementen organiseren om te onderzoeken hoe mkmo’s (de ruggengraat van onze economieën) kunnen worden uitgerust om te zorgen voor een rechtvaardig en duurzaam herstel na COVID-19.

Internationale Ananas Dag

Als kokosnoten hun eigen “dag van” (2 september) hebben, en zelfs de aardbei (8 januari) dan kan de ananas natuurlijk niet achterblijven. Dat is de reden dat we vandaag Internationale Ananas Dag vieren. En de beste manier is om een lekker ananas cocktail te maken c.q. te bestellen en er met volle teugen er van te genieten. Wat ik overigens niet wist is dat in Europa in vroegere tijden de ananas een echt statussymbool was en dat internationaal gezien de ananas zelfs het symbool van gastvrijheid was en is. Ik was er ook altijd van overtuigd dat kolommen bij de oprijlaan van deftige huizen versierd waren met dennenappelen, klaarblijkelijk zijn dat gestileerde ananassen. Zo leer je nog eens wat op de Internationale Ananas Dag. Oh ja, het credo van de dag: wees creatief met ananas!

Internationale Dag van de Zonnebril

In Amerika organiseert The Vision Council de Nationale Dag van de Zonnebril al jaren met groot succes. The Vision Council wil deze dag internationaal maken omdat zij van mening is dat alle optische retailers, ongeacht in welk land dat je woont, moeten blijven benadrukken dat het dragen van UV beschermde brillen echt belangrijk is. Hoe bereik je de mensen met je boodschap? Roep een internationale “dag van” in het leven en koppel hier leuke acties, aanbiedingen en uitdagingen aan vast zoals de #SunglassSelfie. Of doe mee met een Tik Tok zonnebril uitdaging.

Bescherm je ogen!

Niet alleen Vision Monday maar ook het Oogfonds geeft het dringende advies om je ogen goed te beschermen tegen ultraviolette straling (UV-straling). UV-blootstelling is namelijk een risicofactor of zelfs de oorzaak van het ontstaan en ontwikkeling van een groot aantal oogaandoeningen waar je pas op latere leeftijd last van krijgt.

Waar moet een goede zonnebril aan voldoen?

  • het geeft 100% Uv-bescherming (100% UV of UV400)
  • glazen en montuur moeten goed passen: het UV-licht mag je ogen niet via de boven-, onder- of zijkant bereiken
  • de bril heeft een CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4; in de zomer kan je het beste kiezen voor een zonnebril met markering CE 3.
  • de glazen moeten optisch zuiver zijn en gemaakt van onbreekbaar polycarbonaat

Zevenslapersdag

Zevenslapersdag is een speciale dag ter herdenking van de legende van de Zevenslapers van Efeze (Turkije). De legende is vermoedelijk rond 500 na Chr. ontstaan als literaire legende over 7 herders. Ze staan eveneens in de Koran, alleen binnen de islam staan zij bekend als de Metgezellen van de Grot. Dat je niet op de hoogte bent van deze gedenkdag of legende is niet gek. In 1969 zijn de Zevenslapers met een groot aantal andere heiligen uit de Heiligenkalender geschrapt. Tijdens het Tweede Vaticaans Oecumenisch Concilie, ook bekend als Vaticanum II, werd hiertoe besloten omdat ze “te weinig historisch” zouden zijn.

Even een kleine tip: Zevenslapersdag is niet hetzelfde als Zevenbroedersdag (10 juli). Compleet ander slag volk. De zeven broers waren de zonen van Felicitas van Rome. Niet iedereen is overtuigd dat het echt haar zonen waren en niet toevallig 7 martelaren die vanwege het geloof op dezelfde dag als moeders zijn doodgemarteld. Tot slot gooi ik er nog even een weerspreuk er tegen aan: Als het regent op de heilige Zevenslaper, regent het tot zeven dagen later. Nu heb ik het weerbericht bekeken en verrek, klopt ook nog.

Deel dit bericht