27 januari – De Nationale Tuinvogeltelling | Internationale herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust

De Nationale Tuinvogeltelling

Tienduizenden mensen tellen al sinds 2003 op bepaalde aangewezen dagen in januari de vogels in hun tuin of balkon. Dankzij al deze vrijwilligers krijgt men een inzicht naar de aantallen, de soorten vogels en welke vogels “onze” tuin of balkon gebruiken. Als we ieder jaar op dezelfde manier tellen, kan Vogelbescherming Nederland in de gaten houden met welke vogels het goed gaat en met welke slechter. Zo weten ze welke vogels aandacht nodig hebben.

Tel dit weekend een haf uurtje de vogels in je tuin en geef je telling door vóór maandag 29 januari 12.00 uur ’s middags via de app Tuinvogels of het telformulier op de website. Hoe je de telling op de juiste manier doet kun je lezen op tuinvogeltelling.nl. De Tuinvogeltelling app kun je donwloaden in de Google Play appstore of de iTunes appstore.

Herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust

Elk jaar wordt op 27 januari herdacht dat op die datum in het jaar 1945 het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd door de legereenheid “Eerste Oekraïense Front” van het Rode Leger. Deze legereenheid bestond uit Russen en niet uit soldaten uit Oekraïne zoals sommige abusievelijk aannemen. De legereenheid “Eerste Oekraïense Front” dankt zijn naam aan het feit dat zij eerst Oekraïne hadden bevrijd voordat ze oprukten naar Auschwitz.

Onze gezamenlijke verantwoordelijkheid

Dit jaar kozen de Verenigde Naties “Holocaust Remembrance and Education: Our Shared Responsibility” als thema voor de holocaustherdenkingsceremonie. In zijn boodschap voor deze dag dringt VN-chef António Guterres aan op waakzaamheid tegen antisemitisme en allerlei vormen van discriminatie en haat. Hij vindt het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om een tolerante wereld op te bouwen waarin wederzijds respect de boventoon voert.

In tijden waarin mensen zich alleen nog om hun eigen belangen bekommeren, geen gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de wereld meer voelen en politici elkaar openlijk minachtten ligt de dreiging van hét kwaad op de loer. Hét kwaad dat in de jaren ’30 brave huisvaders veranderde in gewetenloze nazi’s. De geschiedenis heeft ons geleerd dat racisme, extremisme, geweld en allerlei vormen van discriminatie aan de basis liggen van oorlog. Willen we dat voorkomen dan moeten we allen onze verantwoordelijkheid nemen en is het onderwijzen van jongere generaties over één van de belangrijkste gebeurtenissen in de menselijke geschiedenis zeer belangrijk.

“The Butterfly Project: Remembering the Children of the Holocaust”

The Butterfly Project werd in 2006 opgericht en is geïnspireerd op het dagboek van Anne Frank, het gedicht The Butterfly en de documentaire Paper Clips. The Butterfly Project begon als een project om schoolkinderen op een andere manier te onderwijzen over de Holocaust. The Butterfly Project wilde wereldwijd 1,5 miljoen handgemaakte vlinders verzamelen, één vlinder voor elk omgekomen kind tijdens de Holocaust.

De Vlinder*

Het was de laatste, de allerlaatste
Zo mooi, zo stralend, zo oogverblindend geel.
Vergelijkbaar met de tranen van een zingende zon
Die vallen op een witte steen.

Dat schitterend geel,
Vloog onbelemmerd de hoogte in,
Hij wilde weg, ik weet het zeker, om
Onze wereld vaarwel te kussen.

Zeven weken woonde ik hier,
Gevangen in de getto;
Daar heb ik mijn volk gevonden,

Waar de paardenbloemen mij roepen
En de witte kastanjepluimen zijn, daar op de binnenplaats.
Alleen een andere vlinder heb ik nooit meer gezien.

Deze vlinder was de laatste, want
Er leven hier verder geen vlinders, hier in Theresienstadt.

*vertaald door G.W..Makken (dagenvanhetjaar.nl)

Het gedicht “I Never Saw Another Butterfly” werd geschreven door de 17-jarige Pavel Friedmann in 1942.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.