28 januari – Nationale Holocaust Herdenking | Dag van de Dataprivacy | Wereldlepradag

Nationale Holocaust Herdenking

Nationale Holocaust Herdenking (voorheen Auschwitzherdenking) begint met een Stille Tocht die om 11.00 uur vertrekt vanaf het Stadhuis. Rond 11.30 zal de Nationale Holocaust Herdenking beginnen bij het Spiegelmonument “Nooit meer Auschwitz” in het Wertheimpark in Amsterdam.

De sprekers zijn: minister-president Rutte, Jozias van Aartsen (waarnemend burgemeester van Amsterdam), Jessica Durlacher (schrijfster), Jair van der Reis (deelnemer NAC Polenreis 2017), Rabbijn Menno ten Brink (Kaddisj- en Jizkorgebeden). De muziek wordt verzorgd door: Carmel Quintet onder leiding van Doron Peper en het Koninklijk Zigeunerorkest Tata Mirando.

European Data Protection Day

Op 28 januari 1981 wordt door de Europese Raad een alles bepalende wet aangenomen (Convention 108) ; het was de eerste juridische bindende internationale verdrag over privacy en gegevensbescherming. Europese Dag van Gegevensbescherming, Europese Dag van Databescherming of Europese Dag van de Dataprivacy? Hoe je de European Data Protection Day ook noemt, iedereen heeft recht op bescherming van persoonsgegevens in alle aspecten van het leven: thuis, op het werk, tijdens het winkelen, bij het ontvangen van medische behandeling, op een politiebureau of op het internet.

Dag van de Dataprivacy

In navolging van de Europese Dag van Gegevensbescherming heeft StaySafeOnline.org deze dag naar de Verenigde Staten en Canada gehaald. Net zoals de Europese dag draait deze dag om mensen meer bewust te maken over het belang en het respecteren van privacy, gegevens beveiligen en vertrouwen mogelijk maken.

Een fundamenteel recht

Wie wil er nu geen controle over persoonlijke gegevens? Het moet makkelijker worden om inzicht te krijgen welke gegevens bedrijven of instanties over je hebben, het zal gemakkelijker moeten worden om persoonsgegevens tussen dienstverleners uit te wisselen. Wat dacht je van het “recht om te worden vergeten”? Op het moment dat jij aangeeft dat je uit het bestand gehaald wilt worden van bepaalde bedrijven/organisaties, en de door hun verzamelde gegevens over jou moeten vernietigen, moet dat ook gebeuren.

Het belangrijkste recht vind ik toch wel het recht om te weten wanneer mijn gegevens zijn gehackt: bedrijven en organisaties moeten zo snel mogelijk melden dat ze gehackt zijn zodat ik de nodige veiligheidsmaatregelen kan nemen. Je hebt een recht op bescherming van je persoonsgegevens, dat is namelijk een grondrecht in de EU.

Wereldlepradag

Elke laatste zondag, of de dichtstbijzijnde van 30 januari, viert de Verenigde Naties Wereldlepradag. Er werd gekozen voor 30 januari om de sterfdag van Mahatma Gandhi te gedenken. Waarom? Al eeuwenlang komen er veel leprapatiënten voor in India en hij als Indiër voelde de plicht om iets voor deze mensen te doen. Hij maakte het tot zijn levensdoel om lepra voorgoed de wereld uit te helpen. Helaas is hij daarin niet geslaagd.

Stichting Leprazending Nederland

Leprapatiënten worden in de 21e eeuw nog steeds gebrandmerkt en gediscrimineerd uit angst voor en onwetendheid over de ziekte. Het meest schrijnende is dat als je er snel bij bent je van lepra kunt genezen. Daarom is het belangrijk dat er aandacht geschonken wordt aan Wereldlepradag. Leprazending richt zich dit jaar op de jongeren. Zij wil jongeren met lepra toekomstperspectief geven door opleidingen voor deze jongeren te faciliteren zodat zij een goede toekomst tegemoet gaan.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.