afbeelding versterkt wereld tapir dag

27 april – Wereld Tapir Dag | Morsecode Dag | Koningsdag 2022 | Wereld Marselan Dag | Internationale Design Dag | Internationale Dag van de Geleidehond | Internationale Dag voor Geluidsbewustzijn | Vrijheidsdag Zuid-Afrika

Wereld Tapir Dag

Wereld Tapir Dag heeft 2 doelen:

  • mensen onderwijzen over de soorten tapir die in Midden- en Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië leven
  • geld inzamelen om land te kopen om de tapir te beschermen tegen menselijke bemoeienis

Tapirs zijn grote plantetende zoogdieren die in oerwoud- en bosgebieden van Zuid-Amerika, Midden-Amerika en Zuidoost-Azië leven. Zij vormen een belangrijk onderdeel van het ecosysteem als zaadverspreiders en vormen een van de oudste nog bestaande geslachten in het dierenrijk. Als grote herbivoren zijn tapirs steevast de eerste die de dupe zijn van menselijke bemoeienis van hun territorium. En één van de laatsten die terugkeren naar aangeplant bos. Ze hebben aanzienlijke stukken ongestoord land nodig om een genetisch diverse populatie in stand te houden. Tapirs bewonen oerwouden, graslanden, moerassen en nevelwouden. Hun habitat wordt bedreigd door menselijke activiteit. Of dat nu mijnbouw, palmolieplantages, wegen of nederzettingen zijn.

Waarom behoort de tapir tot de bedreigde diersoorten?

Daar zijn een paar verklaringen voor. Tapirs zijn een belangrijke voedselbron voor lokale volkeren. Door overbejaging zijn hun populaties in aantallen hard achteruitgegaan. Wordt er niet op ze gejaagd dan verdwijnt wel hun leefgebied. Naast alle andere inheemse soorten is ook de tapir de klos door de vernietiging van hun leefgebieden. De mens mag zich weer op de borst slaan. Echter, de mens neemt, en de mens geeft. Er is een internationaal fokprogramma voor de bedreigde diersoort, en daar hoort de tapir gelukkig ook bij. Wist je trouwens dat ARTIS al sinds 1866 tapirs houdt? En dat een aantal jaren geleden in ARTIS 2 tapir kalfjes zijn geboren? Leuk hé.

Morsecode Dag

Op Morsecode Day herdenken we dat in 1835 morsecode is uitgevonden en ontwikkeld door Samuel Morse. Oorspronkelijk bedacht voor de telegrafie. En telegrafie wordt algemeen beschouwd als een voorloper van de latere digitale communicatie. De morsecode bestaat uit strepen en punten: elk cijfer, letter en leesteken heeft zijn eigen code. Tot 2000 werd de morsecode nog gebruikt door de Nederlandse marine en luchtvaart. Nu gebruikt men satellietverbindingen.

De Koninklijke marine gebruikt nog steeds morse voor lichtmorse seinen. Maar er hoeft natuurlijk maar één cyberaanval of een aanval op de satellieten plaats te vinden of alles ligt er uit. Het blijft dus erg handig als je morsecode beheerst of je gebruikt een morsecode-vertaler. Ik ga voor de zekerheid toch maar het SOS in morse code leren, want gewitooitnooitnie. biepbiepbiep bieeeeeeeepbieeeeeeeeepbieeeeeeeeeep biepbiepbiep.

Het gaat vandaag eigenlijk maar om 1 dag: Koningsdag!

Deel dit bericht