afbeelding versterkt meisjes in ict dag

28 april – Internationale Meisjes in ICT Dag | Jom Hasjoa | Pay it Forward Day | Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk | Internationale Herdenkingsdag voor Arbeidsslachtoffers

Internationale Meisjes in ICT Dag

Internationale Meisjes in ICT Dag is opgericht door International Telecommunication Union (ITU). De Meisjes in ICT Dag valt altijd in de laatste week van april, en dit jaar wordt het in meer dan 150 landen gevierd. Het thema van dit jaar weerspiegelt de gedeelde interesse van de wereld om jongeren en meisjes in staat te stellen veilig te profiteren van een actief digitaal leven. De ITU erkent de noodzaak om ervoor te zorgen dat meisjes en vrouwen gelijke toegang hebben tot digitale leermogelijkheden, met name in de minst ontwikkelde landen.

Hoeveel procent van de STEM-professionals is vrouw?

Wetenschap, technologie en innovatie zijn de belangrijkste aanjagers van de steeds mondialer en meer digitale samenleving. Wereldwijd is minder dan 30% van de STEM-professionals (Science, Technology, Engineering & Mathematics ) vrouw. In Nederland is de man-vrouwverhouding in de ICT sector 81.5% versus 18.5%. Waarom zo weinig jonge vrouwen belangstelling hebben voor een STEM-beroep of -studierichting weet ik niet.

Het kan niet liggen aan dat er geen baangarantie is, er is namelijk een enorme behoefte aan afgestudeerden met zogenaamde STEM-competenties (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Het salaris is ook meer dan oké heb ik gelezen. Dus meiden, kies voor een STEM-studierichting want de komende jaren wordt de vraag naar STEM-professionals alleen maar groter. Denk maar eens aan de robotisering, digitalisering, en de overgang naar duurzame energie. Daar zijn jullie dan allemaal bij nodig omdat in de goede banen te leiden. Deze oproep geldt niet alleen voor meisjes of jonge vrouwen, omscholen op latere leeftijd kan ook hé!

Meisjes in ICT Dag Thema 2022: Toegang en Veiligheid

Volgens de laatste gegevens van de ITU bedraagt het aandeel vrouwen dat het internet gebruikt wereldwijd 48 procent. Het aandeel mannen is 55 procent. Om meisjes en jonge vrouwen te laten gedijen in een loopbaan in de wetenschap, technologie, techniek en wiskunde (STEM), hebben ze veilige en betrouwbare toegang tot internet en digitale hulpmiddelen nodig. Daarom is in samenspraak met jongeren Toegang en Veiligheid als thema voor Girls in ICT 2022 benoemd.

Dit jaar en elk jaar werken ITU en partners samen om oplossingen en ideeën te ontwikkelen voor het verlagen van de drempels voor toegang en het verbeteren van de veiligheid online voor meisjes en jonge vrouwen.

Onderstaande topics hebben ieder een eigen informatie-link

Deel dit bericht