afbeelding versterkt wereld dracula dag

26 mei – Wereld Dracula Dag | Hemelvaartsdag | Werelddag voor Katholiek Onderwijs | Nationale Stoomtreindag | Dweilorkestendag | Landelijke Dag van de Hond | Nationale Sleepbootdagen | Dag van het Gescheiden Kind | Wereld Roodharige Dag | Wereld Lindy Hop Dag | Dag van de Leerlingenraad (BE) | Internationale Dag van de Chardonnay

Wereld Dracula Dag

Wereld Dracula Dag (World Dracula Day) werd in 2012 in het leven geroepen door The Whitby Dracula Society 1897 en wordt jaarlijks populairder. Het verhaal van Dracula (van de hand van Bram Stoker) kennen we allemaal wel, tenminste daar ga ik van uit. Het boek is een afgeleide van vampierlegendes die de basis werd voor een heel genre van literatuur en films. Bij mij kwam de vraag omhoog: waarom bedacht The Whitby Dracula Society 1897 Wereld Dracula Dag? Wat is de link tussen Whitby en Bram Stoker? Stoker bezocht in 1890 het Engelse vissersdorpje Whitby. Tijdens zijn verblijf verbleef hij in het pension van mevrouw Veazey aan Royal Crescent 6, Whitby (adres is speciaal voor de fans). Stoker werkte in die periode aan een nieuw verhaal dat zich afspeelde in Stiermarken in Oostenrijk, met een centraal personage genaamd graaf Wampyr.

De perfecte locatie voor inspiratie

Wat typisch iets is voor Whitby en dat terugkomt in Dracula is de trap met 199 kronkelende treden naar de top van de klif. In Stoker’s roman rent Dracula 199 treden omhoog naar het kerkhof bij de St. Mary’s kerk. Waar hij dat vandaan heeft is appeltje eitje. Whitby’s winderige landtong, de draconische ruïnes van de abdij en een kerk omringd door vliegende vleermuizen waren de perfecte ingrediënten voor zijn nieuwe roman. In de tijdsperiode waarin Stoker leefde was de gothic literatuur het meest favoriete. Voor de setting van hun boeken hebben gothic auteurs een voorliefde voor vervallen ruïnes, oude kastelen, kerkers en kloosters gesitueerd in Europa of het Verre Oosten. Whitby’s winderige landtong, de ruïnes van de abdij, een kerk omringd door vliegende vleermuizen waren een prima inspiratiebron voor Stoker.

Op welk personage is Dracula gebaseerd?

Een populaire theorie is dat het personage graaf Dracula gebaseerd is op de beruchte barbaarse Vlad III, beter bekend als Vlad de Spietser. Vlad werd geboren in Transsylvanië in de 15e eeuw en stond in de volksmond bekend als Drăculea, wat Zoon van Dracul betekent. Nadat zijn vader toetrad tot een ridderorde die de Orde van de Draak heette kreeg zijn vader de bijnaam Dracul. Deze naam is afgeleid van het Latijnse draco, wat draak betekent. In het moderne Roemeens is drac geëvolueerd naar de betekenis van ‘duivel’. Men denkt dat Stoker de naam Dracula heeft gekozen na het lezen van een boek dat hem deze moderne vertaling onthulde.

Recordpoging van mensen verkleed als vampiers

Het is vandaag precies 125 jaar geleden (26 mei 1897) dat de gotische roman Dracula van Bram Stoker werd gepubliceerd. Dit is toch wel een feestje waard. Tenminste dat vinden ze in Whitby, bekend om de ruïnes van Whitby Abbey. Diezelfde gotische ruïnes die een inspiratiebron waren voor de schrijver Stoker. Goed, waar gaat het om. Vandaag gaat de abdij proberen om het wereldrecord voor de grootste bijeenkomst van mensen verkleed als vampiers, te breken. Het record is nu nog in handen van Ed Kuhlmann. Volgens Guinness kreeg hij in 2011 maar liefst 1.039 deelnemers, die allemaal als vampiers waren verkleed, bij elkaar.

Hoe gaat het in zijn werk? De toegang tot de abdij is gratis mits dat je het traditionele vampierkostuum aan hebt. Anders tel je niet mee voor de recordpoging. Wat is dan het traditionele vampierkostuum? Een zwarte broek of een zwarte jurk, zwarte schoenen, een vest, een overhemd en een zwarte cape of overjas met kraag. En natuurlijk hoektanden. Lees hier meer over de recordpoging.

Een keur aan doe dagen. Dansen, drinken dansen, varen of treinen.

Deel dit bericht