alienday

26 april – Alien Day | Herdenking Tsjernobyl | Lesbian Visibility Day | Dag voor Intellectueel Eigendom

International Alien Day

Het schoenenbedrijf Reebok is in 2016 de samenwerking aangegaan met Alien Day. Dit jaar schijnt trouwens de laatste keer te zijn. Reebok brengt schoenen op de markt die geïnspireerd zijn op Alien films. Vandaag vanaf 10.00 komen een paar futuristische schoenen die geïnspireerd zijn op het model dat in Aliens film uit 1986 werd gedragen op de markt. Nou ja markt, in de Reebok webwinkel.

Hoe is Alien Day ontstaan?

Ter gelegenheid van de door 20th Century Fox geproduceerde Alien film uit 1979 werd in 2009 de eerste International Alien Day gevierd. Tot 2016 vierde men Alien Day op 25 mei, de datum dat de film in première ging. Vanaf 2016 koos men echter voor 26 april. Een speciale datum voor fans van deze populaire sci-fi en mysteriesaga. Voor de niet fans in het kort het verhaal:

De bemanning van Nostromo, een intergalactisch vrachtschip, ontdekt op een onbewoonde planeet (de planetoïde LV-426 ) een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. De bemanning gaat aan boord van het onbekende schip en vindt in de catacomben een onbekend organisme. Niet lang ontpopt zich dat tot een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.

De internationale dag kreeg uiteindelijk 26-04 als datum omdat de bemanning van Nostromo op planetoïde LV-426 hun eerste ontsmetting had met de Alien (4/26 = 26 april). De film Alien was het begin van een mediafranchise van inmiddels zeven films.

Herdenking Tsjernobyl

De wereld heeft drie grote nucleaire rampen gekend: bij Three Mile Island in de Verenigde Staten (28 maart 1979 ), Tsjernobyl in Oekraïne (26 april 1986) en Fukushima in Japan (11 maart 2011). Het kernongeval van Three Mile Island had geen gevolgen voor de gezondheid, maar wel enorme economische schade. Bij de kernramp (veroorzaakt door een tsunami) van Fukushima viel officieel geen stralingsdode dode. Zeven jaar na de kernramp van Fukushima viel de eerste dode te betreuren (longkanker).

Volgens een VN-rapport uit 2006 heeft de kernramp van Tsjernobyl vierduizend mensenlevens geëist. Saillant detail: Wit-Rusland, waar 70% van de radioactieve neerslag van Tsjernobyl belandde, is nog altijd besmet gebied.

In de ban van Tsjernobyl

De HBO serie “Chernobyl” en de documentairereeks “In de ban van Tsjernobyl”, die momenteel wordt uitgezonden op Canvas (België), zorgen 34 jaar na dato voor hernieuwde belangstelling. Zag op het almachtige internet dat er door diverse organisaties excursie-reizen worden aangeboden naar de spookstad Tsjernobyl. Zelfs mogelijk om een bezoek te brengen aan de kerncentrale. Waar je maar zin in hebt.

Staat er nog meer in de agenda genoteerd voor vandaag?

Door COVID-19 afgelast, verzet of veranderd in online activiteiten:

Deel dit bericht