25 oktober – Europese Historische Theaterdag | Dag van de Rechtvaardigheid | Pastadag | Wereld Spina Bifida en Hydrocefalus Dag | Dag van de Kunstenaar | Punk for a Day Dag

Europese Historische Theaterdag

De jaarlijks terugkerende Europese Historische Theaterdag is een initiatief van PERSPECTIV en vindt dit jaar voor de tweede keer plaats. We zetten vandaag de historische theaters in Europa, maar ook instellingen en initiatieven die zich toeleggen op het theatererfgoed, in de spotlights. Op deze dag worden overal speciale uitvoeringen, lezingen, rondleidingen en evenementen aangeboden. Op Facebook staat te lezen dat 120 historische theaters in Europa zijn verbonden via het netwerk European Route of Historic Theatres. Geselecteerde historische theaters worden verbonden om zo een 7-daagse Europese route van historische theaters te vormen. Elke route combineert ongeveer 10 theaters.

Europese Dag van de Rechtvaardigheid

De allereerste Europese Dag van de Rechtvaardigheid werd in 2003 gevierd. Nog niet door veel Europese lidstaten omdat tussen het uitroepen van de dag (5 juni 2003) en de datum waarop het gevierd ging worden (25 oktober 2003) organisatorisch te dicht op elkaar lagen. Waarom vonden de afgevaardigden van de ministers van de Raad van Europa en de Europese Commissie het nodig om de European day of justice in het leven te roepen?

Bijna iedereen komt ooit in aanraking met het (grensoverschrijdende) burgerlijk recht, maar te weinig mensen weten hier genoeg over. Op scholen worden wij hierin helaas ook niet onderwezen. Deze dag heeft daarom als doel om ons, burgers, voor te lichten over onze rechten en over hoe civiel recht werkt. Als je denkt lekker boeiend allemaal vergis je niet, je komt hiermee vaker in aanraking dan je eigenlijk beseft; zij het via je werk, wanneer je gaat trouwen, kinderen krijgen of bij het kopen van goederen en diensten.

Hoe wordt deze dag gevierd?

Er worden voor, op en na 25 oktober door diverse lidstaten allerlei soorten evenementen georganiseerd. Zoals bewustmakingscampagnes voor kinderen en jongeren, open dagen rechtbank of andere relevante organisaties, conferenties, seminars. Nederland doet ook een duit in het zakje, zij organiseert op 25 oktober, 6 november,17 november bijeenkomsten waar Franse en Nederlandse notarissen aan Nederlanders in Frankrijk voorlichting geven over familierecht, erfrecht en vastgoed. Voor meer informatie kun je bij Lineke Minkjan aankloppen.

Wereld Pastadag

Op het eerste World Pasta Congres op 25 oktober 1995 in Rome werd besloten om een jaarlijks terugkerende dag rondom pasta te organiseren. Pasta wordt namelijk gezien als een uniek en ongelooflijk veelzijdig product en tevens één van de meest milieuvriendelijk en voedzaamsten producten die wereldwijd op tafel komen. En dat is dus waarom wij op 25 oktober World Pasta Day vieren. De enige juiste manier om Wereld Pastadag te vieren is vanavond pasta te eten. Ben je op zoek naar inspiratie? Klik hier en er komen honderden heerlijke pastagerechten voorbij.

Welke internationale dagen vallen ook op 25 oktober?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.