25 augustus – Go Topless Day | Waterweek

Internationale Go Topless Day

Wedden dat je eerste gedachte bij de Go Topless Day was: echt weer zo’n dag door mannen verzonnen. Dan kan ik me bij deze aanname vervolgens voorstellen dat bij de feministen en/of vrouwenrechten voorstanders onder ons de stoom uit de oren komt. Ik kan je gerust stellen, Go Topless Day gaat over wat anders dan dat je in eerste instantie zou denken. Natuurlijk, die blote borsten horen echt wel bij deze dag en mannen hebben er indirect mee te maken.

Women’s Equality Day

De Go Topless Day valt altijd op de zondag die het dichtste bij Women’s Equality Day in de buurt komt. Waarom? Zoals de organisatie achter de Go Topless beweging uitlegt is het recht voor vrouwen om topless te gaan net zo op gendergelijkheid gebaseerd als het vrouwenkiesrecht. Women’s Equality Day bestaat sinds 1971 en staat stil bij het feit dat op 26 augustus 1920 in alle Amerikaanse Staten vrouwen stemrecht kregen. De Equal Rights Party met haar suffragettes (suffrage = kiesrecht) heeft hier jarenlang strijd voor gevoerd. Wist je trouwens dat in 2005 pas vrouwen in Kuweit volledig kiesrecht kregen?

Hoe zat het ook al weer met Nederland?

Aletta Jacobs en Wilhelmina Drucker waren de 2 vrouwen die in de geschiedenisboeken staan vermeld als de grootste voorvechters van (actief ) vrouwenkiesrecht in Nederland. Hun strijd resulteerde in een wetsvoorstel voor (actief) vrouwenkiesrecht. Uiteindelijk tekent op 18 september 1919 koningin Wilhelmina het wetsvoorstel en daarmee verkregen de Nederlandse vrouwen stemrecht.

Kom op voor gendergelijkheid, laat je borsten zien

Net zoals de internationale Free the Nipple beweging gaat de Go Topless Day campagne over gendergelijkheid. Over het recht van vrouwen om in het openbaar topless te gaan. Want het recht dat vrouwen hun boobies mogen laten zien is gebaseerd op gendergelijkheid net zoals stemrecht. Er is nog een lange weg te gaan, dat laat het onderzoek van de Wereldbank duidelijk zien. Zij onderzochten 187 landen hoe het wereldwijd staat met gendergelijkheid.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat alleen in België, Denemarken, Frankrijk, Letland, Luxemburg en Zweden vrouwen nagenoeg dezelfde rechten hebben als mannen. En ons liberaal vooruitstrevend Nederland? Die staat op de twintigste plaats. Wat een prestatie!

SIWI Wereld Waterweek

Sinds 1991 wordt jaarlijks in de laatste volle week van augustus World Water Week georganiseerd door het Stockholm International Water Institute (SIWI). Tijdens deze week komen enkele duizenden waterprofessionals, experts, beleidsmakers en innovators uit de hele wereld bij elkaar om ideeën uit te wisselen. En om elkaar te stimuleren om tot een nieuwe manier van denken en oplossingen te komen voor bijvoorbeeld droogte en de toegang tot schoon drinkwater.

En tussen al die experts lopen Lucas Timmerman en Thomas Velders van het RSG Lingecollege uit Tiel rond. Deze 2 scholieren hebben een systeem bedacht dat microplastics uit het water elimineert, zij noemen het “de banaan”. Daarmee hebben ze een ticket gewonnen voor de internationale finale van de Stockholm Junior Water Prize.

Deel dit bericht