afbeelding ondersteunt dag van de verenigde naties

24 oktober – Dag van de Verenigde Naties | Kebabdag | Boerenkooldag | Pensdag | Wereldinformatiedag over Ontwikkelingsvraagstukken | Wereld Opera Dagen | Wereld Polio Dag | Internationale Dag van de Gibbon | Nacht van de Nacht | Wintertijd

Dag van de Verenigde Naties

Het jaar 2020 markeert de 75e verjaardag van de Verenigde Naties en het oprichtingshandvest. En sinds 1948 wordt wereldwijd op 24 oktober de inwerkingtreding door de lidstaten van de Verenigde Naties gevierd. Met andere woorden, we vieren op Dag van de Verenigde Naties de geboorte van de VN. Het doel van de VN is vrede en veiligheid. Is het gelukt? Deels, WO III is tenminste (nog) niet uitgebroken maar een wereld waarin geen oorlog of conflicten zijn, is bij lange na nog niet bereikt. Trouwens de wereld heeft op dit moment wel andere zaken aan haar hoofd. Wij, de wereld, zijn in oorlog met een virus. En tot nu toe zijn wij niet aan het winnen.

Europa kleurt blauw

Om de 75e verjaardag van de VN te herdenken, heeft het Regionale Informatiecentrum van de VN voor West-Europa (UNRIC) een initiatief gelanceerd om Europa blauw te maken. De bedoeling is dat meer dan 180 iconische gebouwen van Europa (monumenten, bruggen, musea en andere oriëntatiepunten) blauw worden verlicht. Waarom blauw? Dat is de officiële kleur van de Verenigde Naties. Niet alleen Europa kleurt blauw, over de hele wereld worden monumenten, gebouwen, standbeelden, bruggen en andere bezienswaardigheden blauw verlicht.

Nationale Kebabdag

Zonder Kadir Nurman geen kebabdag! Kadir Nurman ging in 1960 op 26-jarige leeftijd als gastarbeider naar Stuttgart in West-Duitsland. Twaalf jaar later (1972) begon hij een eettentje op het station Berlin Zoologischer Garten, en verkocht daar zijn eerste dönner kebab. Als eerbetoon aan de uitvinder van de dönner kebab wordt op zijn sterfdag (24 oktober 2013) zowel in Nederland als in België de Nationale Kebabdag gehouden. Ik hoef je vast niet te vertellen hoe je deze dag viert.

Nationale Boerenkooldag

In 2015 riepen Albert Heijn en Koninklijke Verzet 24 oktober uit tot Nationale Boerenkooldag. Met deze dag wordt de oer-Hollandse groente in het zonnetje gezet en worden wij Nederlanders aangespoord om meer groente te eten. Het verhaal dat op 24 oktober 1641 ene Geertruida van Staelre ’s nachts enkele stronken boerenkool uit een Spaanse legerkamp zou hebben gestolen waardoor het boerenkooldorp Warmenhuizen stand kon houden kan naar het rijk der fabelen worden gezonden. Het is een leuk verhaaltje over het ontstaan van boerenkooldag, maar berust niet op feiten.

Oorsprong boerenkool

Bladkolen, zoals boerenkool, zouden afkomstig zijn uit Klein Azië. Het schijnt dat rond 600 voor Christus de boerenkool naar Europa is gebracht door Keltische nomaden. Pas rond 400 v. Chr. wordt in Griekenland een kroesbladige kool beschreven die later bij de Romeinen als bladkool bekend wordt. Zij noemden hem brassica oleracea sabellica en verspreidden hem over Europa. Boerenkool was een populaire groente die door de boeren in de middeleeuwen volop werd geteeld en gegeten. Dus het is geen groente wiens oorsprong in Nederland ligt.

Wereld Pensdag

Ik moet er niet aandenken om een lapje pens op mijn bord geserveerd te krijgen. Als ik iets afschuwelijk vind is het wel pens, alleen die geur al! Laat staan dat ik uitbundig World Tripe Day ga vieren! Geloof het of niet maar er zijn mensen die het lekker vinden, de Fransozen en de Spanjaarden eten regelmatig gebakken pens alsof het een delicatesse is. Ik krijg spontaan de kriebels, geef mij maar een broodje kebab of boerenkoolstamppot!

Onderstaande dagen staan ook in de agenda voor vandaag:

Deel dit bericht