ondersteunt bonbon dag

24 juni – Bonbon Dag | Hoogfeest van de geboorte van Johannes de Doper | Wereld Jonge Artsen Dag | Feeëndag

Alle gebruikte foto’s voor de banner zijn afkomstig van Boulanger Chocolaterie.

Bonbon Dag

Oh wat een zoete heerlijkheid, het is Bonbon dag! Geen idee aan wie we deze dag te danken hebben, geen idee of deze dag in Nederland en/of België wordt gevierd. Wat ik wel weet is dat ik dus echt wel Bonbon dag ga vieren. Hoe? Das niet zo moeilijk. Ik vertrek richting de stad en ga bij de chocolaterie handgemaakte bonbons bestellen. Puur, natuurlijk en allemaal verschillend. Terwijl ik dit schrijf loopt het water me in de mond. Kan niet wachten!

Hoogfeest van de geboorte van Johannes de Doper

Op Sint Jansdag wordt de geboorte van Johannes de Doper gevierd. Deze viering wordt een “hoogfeest” genoemd. Hoogfeesten zijn de belangrijkste kerkelijke dagen in de Katholieke Kerk en zijn vaak “verplichte feestdagen”. Dat houdt in dat alle katholieken verplicht zijn om op deze dagen een volledige Mis bij te wonen. Dit jaar zijn er nog 10 hoogfeesten, enkele voorbeelden zijn:

 • Maria-Tenhemelopneming (15 augustus)
 • Allerheiligen (1 november)
 • Maria Onbevlekt Ontvangen (8 december)
 • Hoogfeest van de geboorte van de Heer (25 december)

Patroonheilige

Johannes de Doper is de patroonheilige van het eiland Malta; in Frankrijk van Bourgondië, de Provence en van de stad Amiens (hier vind je de grootste gotische kathedraal van Europa.) en in Italië van Florence. Daarnaast is hij beschermheilige van de vasters; van architecten, metselaars, timmerlieden, kuipers en tonnenmakers, van schoorsteenvegers; van leerlooiers, laarzen- en zadelmakers; van wevers, stoffenververs en kleermakers en van de bont- en pelswerkers; van herders; smeden en hoefsmeden; muzikanten en zangers, herbergiers en restaurateurs, bioscoophouders en exploitanten; wijnbouwers. (Bron: Wikipedia)

Één van de weerspreuken die verwijst naar de Heilige Johannes de Doper is: “Als het regent op Sint Jan, dan regent het veertig dagen aaneen”. Denk dat we redelijk safe zitten met de temperaturen van deze week.

Wereld Jonge Artsen Dag

Op 24 juni 2011 werd World Young Doctors’ Day opgericht. Precies twee jaar later, op 24 juni 2013, werd de allereerste World Young Doctors’ Day gehouden. Wereld Jonge Artsen Dag is een dag waarop jonge artsen en andere belanghebbende in de gezondheidszorg meer bewustzijn proberen te creëren aan de hand van wisselende thema’s. Het thema van 2013 was: Internet, social media and medicine. Het thema van 2020 kan ik niet terugvinden op de website van WYDO. Wil natuurlijk niet zeggen dat het er niet is. Dus.

Internationale Feeëndag

In alle oude legendes worden feeën beschreven als intelligent, ondeugend en magisch. Feeën bestaan in zowat elke cultuur over de hele wereld. Apart hé? Ze kunnen vliegen, spreken spreuken uit en leven in “Tír na nÓg”, het land van de eeuwige jeugd. Sommigen beweren dat mensen elfjes niet kunnen zien vanwege de scheiding tussen de twee werelden, maar met een beetje goede wil kun je feeën spotten tijdens de schemering of tijdens het vruchtbaarheidsfeest Beltane, Midzomerfeest of Halloween. Het enige wat je nodig het is een beetje fantasie en wat feeën poeder natuurlijk. En wat ook helpt zijn elfencakejes. Zijn ze dol op!

Hoe maak je (± 12) elfencakjes ? Dit heb je nodig:

 • 125 gram boter
 • 120 gram basterdsuiker
 • 2 eieren, geklopt
 • oranje kleurstof
 • sinaasappelessence
 • 190 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1/2 theelepel nootmuskaat
 • 1,2 dl melk
Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de papieren cakebakjes op een bakblik. Mix de boter en de suiker tot het luchtig en romig is. Voeg geleidelijk de eieren toe, blijf bij elk ei goed mixen. Voeg sinaasappelessence en de kleurstof naar behoefte toe; mix het dan goed door. Doe vervolgens het mengsel in een grote kom. Voeg met een metalen lepel beetje bij beetje de gezeefde bloem, nootmuskaat en de melk toe. Roer het tot het een glad mengsel is.

Er gaat 1 eetlepel van het mengsel in een cakebakje. Bak de cakejes daarna 10 minuten. Laat de cakejes 5 minuten staan voordat je ze uit de oven haalt om te laten afkoelen.

Deel dit bericht