afbeelding versterkt Recycle Mobiele Telefoons

24 januari – Internationale Recycle Mobiele Telefoons Dag | Nationale Pindakaasdag | Community Manager Appreciation Day | Wereld Buiklachendag | Internationale Dag van het Onderwijs |Werelddag voor Afrikaanse Cultuur | Internationale Dag van de Bedreigde Advocaat | Wereld Bewustmakingsdag voor Moebius Syndroom | Internationale Bewustmakingsdag voor Syndroom van Alagille | Data Privacy Week | Vogeltelweek voor Scholen (Vlaanderen)

foto voor banner is afkomstig van reliablevoice.com

Internationale Recycle Mobiele Telefoons Dag

The Forest is Calling is een internationale campagne van het Jane Goodall Institute (JGI) om mensen te bewegen tot recycling of verlenging van de levensduur van hun mobiele apparaten en andere gebruikte elektronische producten. De Internationale Recycle Mobiele Telefoons Dag is gestart om mensapen en hun leefgebieden te beschermen. Wat de link is tussen een mensaap en jouw smartphone? Dat zijn de onderdelen in je smartphone, en andere elektronische producten. Deze producten bevatten de 4 mineralen: goud, tin, wolfraam en coltan (of tantaal). Coltan wordt in het Oosten van de Democratische Republiek Congo( EDRC) gedolven. Bossen worden hiervoor, al dan niet illegaal, gekapt waardoor het leefgebied van de chimpansee almaar kleiner wordt. Oplossing: de mineralen uit de afgedankte apparaten gaan hergebruiken.

Waarom Recycle Mobiele Telefoons Dag belangrijk is

De verwachting is dat het aantal mobile telefoons in 2025 ongeveer 18,22 miljard zijn. Dat is ten op zichten van 2020 een stijging van 4,2 miljard apparaten. Wij, de consumenten kunnen een groot verschil maken. Als wij onze telefoons gaan recyclen dan zal de vraag naar de hulpbronnen, die nodig zijn om dat gigantische aantal telefoons te maken, verminderen. Want naast de jacht op mensapen wordt de winning van mineralen voor mobiele technologieën gezien als de grootste bedreiging voor chimpansees en gorilla’s in de EDRC. Daarom op Internationale Recycle Mobiele Telefoons Dag een oproep aan iedereen om alle oude thuis rondslingerden telefoons te gaan inleveren. Waar? Hier!

Nationale Pindakaasdag

Wie maakte pindakaas smeerbaar? Dat is een prangende vraag op Nationale Pindakaasdag. Op chronologische volgorde gezien begint het in 1884 met de Canadese scheikundige Marcellus Gilmore Edson. Hij was degene die pindadeeg ontwikkelde. Daarna kwam meneer John Harvey Kellogg (ja die van de cornflakes). In 1895 kreeg hij een patent op een proces voor het maken van pindakaas van rauwe pinda’s. Hij vond dat de pindakaas een eiwitrijke vervanging van vast voedsel kon zijn voor mensen zonder tanden. In 1903 patenteerde Dr. Ambrose Straub uit St. Louis Missouri een machine die peanut butter kon maken.

Maar wie maakte het echt smeerbaar?

Daarvoor moeten we naar de chemicus Joseph Rosefield kijken. Hij bedacht i922 bedacht een werkwijze voor het vervaardigen van smeerbare pindakaas. In 1928 gaf hij zijn licentie aan de Pond Company, de makers van Peter Pan pindakaas. Echter hij had het pindakaas maken in zijn bloed zitten. Dus hij begon in 1932 zelf met het produceren van pindakaas. Zijn goedje zit in de potten van Skippy. Leuk weetje: deze 2 merken bestaan nog steeds.

Nog 7 dagen en 2 weken staan te trappelen voor je aandacht

Deel dit bericht