25 februari – Wereld CI – dag

 

Wie en wat zorgt ervoor dat we geluid kunnen horen.

De trilhaartjes die in het slakkenhuis van ons oor zitten worden door geluid in beweging gebracht, hierdoor ontstaan kleine zenuwstroompjes. Deze zenuwstroompjes prikkelen de gehoorzenuw en via de gehoorzenuw worden vervolgens de prikkels doorgegeven aan de hersenen. Onze hersenen ervaren die prikkels als geluid. Door te harde geluiden, zoals bijvoorbeeld het geluid van je koptelefoon, kunnen trilhaartjes ernstig beschadigd raken. Als er dan te weinig trilhaartjes overblijven zal een gehoortoestel je niet meer kunnen helpen. Een CI vervangt de functie van trilhaartjes en stimuleert direct de gehoorzenuw.

Ontwikkeling van de Cochleair Implantaat ( CI ) in een notendop.

De ontdekker van de elektrische batterij, Alessandro Volta, plaatste in 1790 2 metalen staven op zijn oren en verbond deze met een 50-volt circuit. Na het aanzetten van het circuit kreeg hij een schok maar ook hoorde hij een geluid “als een dikke kokende soep”. Dit waren de eerste stappen op weg naar de ontwikkeling van de CI zoals wij deze nu kennen.

Op 25 februari 1957 werd de allereerste CI geplaatst door twee uit Algerije afkomstige Franse artsen. In de jaren ’60 van de vorige eeuw ontwikkelde de Amerikaanse arts William F. House een implantaat met één kanaal die alleen gebruikt kon worden ter ondersteuning van liplezen.
Vanaf de jaren ’70 is de Australische professor Graem Clark verder gegaan met het ontwikkelen, en pas in 1984 kreeg het implantaat de goedkeuring om het bij volwassenen toe te passen. Daarna werd het zo verder ontwikkeld dat vanaf 1990 kinderen een implantaat mochten hebben. Tegenwoordig kunnen zelfs al baby’s in aanmerking komen voor een Cochleair Implantaat ( CI ).

Muziekevenement Sencity, voor doven, slechthorende- én horende jongeren.

Op 6 en 7 maart organiseert Stichting Skyway het muziekevenment Sencity in TivoliVredenburg in Utrecht. Op 6 maart zijn eerst de kinderen aan de beurt met hun Sencity Kids. Een dag waarop dove, slechthorende- en horende kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar bij elkaar komen en kunnen deelnemen aan workshops en natuurlijk van elkaar kunnen leren. ’s Avonds is er voor hen een spetterend zintuigprikkelend muziekevenement georgainseerd. Gedurende de dag zijn er doventolken aanwezig.
Op 7 maart is het Sencity tijd voor alle doven, slechthorende- én horende jongeren vanaf 16 jaar. ( onder de 16 ben je welkom in het gezelschap van volwassenen ) Het beloofd een buitengewone avond te worden waarbij je muziek zult ervaren met al je zintuigen. Er komen artiesten uit binnen- en buitenland en voor de stimulatie van je zintuigen zijn er aromajockeys, foodjockeys, signdancers, textjockeys en de revolutionaire Sensefloor!

Wil je het gehele programma van deze avond weten? Kijk dan op www.you-sencity.com

 

Deel dit bericht