afbeelding ondersteunt dag van de champagne

23 oktober –Wereld Champagne Dag | Internationale dag van de Sneeuwluipaard | Dag van de Jeugdbeweging (BE) | Wereld Mol Dag

11e editie Wereld Champagne Dag

Hoe je Wereld Champagne Dag viert? Is niet heel veel voor nodig; een fles champagne, een paar fluiten en je smartphone. Maar welk merk neem je nu? Ga je voor Moët & Chandon, de nummer 1 van de wereld of voor de nummer 10, de betaalbare en lekkere Canard-Duchêne. Ik zeg maar zo, als het maar lekker is! Met de hashtag #ChampagneDay deel jij jou champagne foto/video moment met de rest van de wereld. En als je #ChampagneDay volgt dan kun je zien hoe de rest van de champagneliefhebbers champagnedag vieren.

Internationale dag van de Sneeuwluipaard

De 12 landen van het sneeuwluipaarden-leefgebied: Republiek Afghanistan, het Koninkrijk Bhutan, de Volksrepubliek China, de Republiek India, de Republiek Kazachstan, de Kirgizische Republiek, Mongolië, de Federale Democratische Republiek Nepal, de Islamitische Republiek Pakistan, de Russische Federatie, de Republiek van Tadzjikistan en de Republiek Oezbekistan hebben het initiatief genomen voor de World Snow Leopard Day. Zij ondertekende in 2013 de Bishkek Declaration on the Conservation of the Snow Leopard. Een verklaring met als gemeenschappelijk doel het behoud van sneeuwluipaarden en hun kwetsbare leefgebieden (habitats).

20 jaar Dag van de Jeugdbeweging (BE)

Dag van de Jeugdbeweging is een feestelijke dag in België waaraan 285.000 jongeren meedoen. En kan dat in coronatijd? Ja zeker, mits men zich aan de geldende regels houdt. Wat doet de jeugdbeweging? De jeugdbeweging is een plek waar jongeren onder begeleiding van vrijwilligers hun vrije tijd kunnen doorbrengen. Spel, groep, groei en ontplooiing staan centraal. Het hoogtepunt van het jaar is toch wel het zomerkamp. Dat dit jaar het allemaal anders gaat is niet verwonderlijk. Jong en oud hebben te maken met de gevolgen van de coronapandemie.

Wereld Mol Dag

Nee, het is niet de internationale dag van Momfer de Mol uit de Fabeltjeskrant maar van de mol die gebruikt wordt bij scheikunde. De mol is net als een dozijn (12) of een gros (144) een aanduiding voor een aantal. Het aantal deeltjes in één mol wordt gegeven door de constante van Avogadro aangeduid met het symbool NA, en is ongeveer gelijk aan 6,022 14 × 10 tot de macht 23.

MOLEzilla!

Het thema van dit jaar is MOLEzilla! – de grootste mol tot nu toe! Een samentrekking van de volgende 2 woorden: Mol en Godzilla. Mol dag wordt gevierd door chemici, chemie studenten en chemie liefhebbers op 23 oktober, 6:02-06:02, de tijd en datum zijn afgeleid van het getal van Avogadro. Als je dat getal opschrijft op de Amerikaanse manier dan krijg je 06:02 10/23. Et voilà, daar heb je ( de tijd en) de datum van vandaag. https://nl.wikipedia.org/wiki/Godzilla

Ontstaan Dag van de Mol

Begin jaren ’80 verscheen een artikeltje in The Science Teacher over een scheikunde leraar en haar idee om scheikunde op een leuke manier te promoten, haar idee was: “maak er een speciale dag van en vier het met allerlei leuke activiteiten”. Jaren later werd een andere scheikundeleraar, Maurice Oehler, alsnog hierdoor geïnspireerd en richtte op 15 mei 1991 de Nationale Dag van de Mol Stichting. Het uiteindelijke doel is dat overal ter wereld scheikundeleraren op de hoogte zijn van deze dag en zo enthousiast zijn geworden dat ze op hun eigen school op 23 oktober activiteiten organiseren.

Deel dit bericht