23 oktober – Dag van de Jeugdbeweging | Internationale Dag van de Mol

Dag van de Jeugdbeweging Zingt

Dag van de Jeugdbeweging is een feestdag in België waarop vele vrijwilligers bedankt worden voor hun jarenlange inzet. En hoe vieren de Belgen dit? “Vrijdag 23 oktober 2015 fietst, tramt, treint en bust heel jeugdbewegend Vlaanderen in jeugdbewegingshemden, -t-shirts en -sjaaltjes door het land. Op die manier vieren we de betrokkenheid van duizenden jongeren die zich jaar in jaar uit inzetten om meer dan 250.000 kinderen en jongeren een jaar vol spel en plezier te bezorgen”. (citaat van dagvandejeugdbeweging.be)

Dag van de Jeugdbeweging wordt georganiseerd door acht jeugdbewegingen: Chirojeugd Vlaanderen, FOS Open Scouting, IJD, Jeugd Rode Kruis, JNM, KLJ, KSJ-KSA-VKSJ en Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Internationale Dag van de Mol

Nee, het is niet de internationale dag van Momfer de Mol uit de Fabeltjeskrant maar van de mol die gebruikt wordt bij scheikunde. De mol is net als een dozijn (12) of een gros (144) een aanduiding voor een aantal. Het aantal deeltjes in één mol wordt gegeven door de constante van Avogadro aangeduid met het symbool NA, en is ongeveer gelijk aan 6,022 14 × 10 tot de macht 23.

“May the MOLES Be With You”

Deze dag wordt gevierd door chemici, chemie studenten en chemie liefhebbers op 23 oktober, 6:02-06:02, de tijd en datum zijn afgeleid van het getal van Avogadro. Als je dat getal opschrijft op de Amerikaanse manier dan krijg je 06:02 10/23. Et voilà, daar heb je ( de tijd en) de datum van vandaag. 😉

Ontstaan Dag van de Mol

Begin jaren ’80 verscheen een artikeltje in The Science Teacher over een scheikunde leraar en haar idee om scheikunde op een leuke manier te promoten, haar idee was: “maak er een speciale dag van en vier het met allerlei leuke activiteiten”. Jaren later werd een andere scheikundeleraar, Maurice Oehler, alsnog hierdoor gëinspireerd en richtte op 15 mei 1991 de Nationale Dag van de Mol Stichting.

Het uiteindelijke doel is dat overal ter wereld scheikundeleraren op de hoogte zijn van deze dag en zo enthousiast zijn geworden dat ze op hun eigen school op 23 oktober activiteiten organiseren.

Waar wordt Dag van de Mol gevierd?

Anno 2015 vieren veel middelbare scholen in de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Australië en in Canada de Dag van de Mol met dezelfde intentie: leerlingen enthousiast te maken voor het vak scheikunde door middel van allerlei activiteiten te organiseren die natuurlijk allemaal gerelateerd zijn aan scheikunde en molen.

“Lets Rock N’ Mol vandaag op school”. Welke scheikundeleraar molt er vandaag  in Nederland op los?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.