23 februari – Wereld CI-dag | Internationaal Begrip en Vrede Dag | Internationale Hondenkoekjes Waarderingsdag

Wereld CI-dag UMC Utrecht 2017

UMC Utrecht viert vandaag de “Wereld CI-dag” (die overigens internationaal jaarlijks op 25 februari valt) met een jaarlijks terugkerend evenement dat wordt georganiseerd door de afdeling KNO van het UMC Utrecht. Patiënten, familie, maar ook mogelijke toekomstige gebruikers van een cochleair implantaat op deze dag samen.

Wat is een Cochleair Implantaat?

Een Cochleair Implantaat (CI) is een deels geïmplanteerd hoortoestel dat geluid omzet in elektrische pulsen die de gehoorzenuw stimuleren waardoor een dove of ernstig slechthorende weer geluiden kan waarnemen. De CI neemt als het ware de functie over van de zintuigcellen in een beschadigd binnenoor (slakkenhuis) en stimuleert elektrisch de intact gebleven gehoorzenuw.

Internationaal Begrip en Vrede Dag

Sinds 1983 wordt binnen de Rotary op 23 februari de World Peace and Understanding Day gevierd. Een speciale datum omdat op 23 februari 1905 de jonge advocaat Paul Harris drie van zijn vrienden (een kleermaker, een kolenhandelaar en een mijningenieur) uitnodigde voor een bijeenkomst. Dat samenzijn wordt gezien als dé dag dat de Rotaryclub officieel werd opgericht.

De naam “Rotary” werd gekozen tijdens één van de eerste vergaderingen, de verklaring voor de naam is eigenlijk vrij simpe; de leden kwamen bij toerbeurt (“roterend”) bij elkaar. Het doel van de Rotaryclub ging toen meer om vriendschap en uitwisseling van beroepservaring onder zakenlui. De club verwierf snel bekendheid en kreeg veel nieuwe leden.

Service Above Self

Tijdens de meer dan 100 jaar dat de Rotary nu bestaat is de club uitgegroeid van de oorspronkelijke vier leden naar meer dan 1,2 miljoen. Het Rotarymotto “Service Above Self” weerspiegelt de humanitaire geest van deze organisatie. Gedurende deze meer dan honderd jaar heeft de Rotary een significant verschil gemaakt in vele delen van de wereld door hun humanitaire dienstverlening en inspanning voor wereldwijd meer begrip en het kweken van goodwill met als doel vrede tussen volkeren en culturen.

Internationale Hondenkoekjes Waarderingsdag

Houd je vast, het is vandaag de Internationale Hondenkoekjes Waarderingsdag (International Dog Biscuit Appreciation Day). Wie deze dag bedacht heeft valt niet te achterhalen, misschien had Cruella De Vil een goede dag? 😉

De eerste hondenkoekjes werden rond 1860 bedacht door de Amerikaanse ondernemer James Spratt. Hij kwam op het idee nadat hij in Liverpool (Engeland) hongerige zwerfhonden zag vechten om etensresten en oude scheepsbeschuit. De eerste Spratts koekjes (Meat Fibrine Dog Cake) werden geproduceerd in Londen. Het waren een soort cakeachtige biscuits gemaakt van vlees, granen en groenten dat ook geschikt was als primaire hondenvoeding.

Vandaag de dag worden hondenkoekjes meer gebruikt als beloning of om de tanden schoon te houden.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.