22 februari – Europese Dag van het Slachtoffer | Wereld Denkdag | Wereld Encefalitis Dag

Europese Dag Van Het Slachtoffer

Op 24 februari organiseert Slachtofferhulp Nederland en de Politie ter gelegenheid van de Europese Dag van het Slachtoffer een symposium met het thema “Beoordelen en beschermen”.

Volgens de Europese Slachtofferrichtlijn hebben kwetsbare slachtoffers namelijk recht op specifieke bescherming en passende ondersteuning tijdens en naast de strafrechtelijke procedure. De politie, Slachtofferhulp Nederland, gemeenten, Veilig Thuis en de GGD vervullen hierin een belangrijke rol. Zo moeten zij bij ieder slachtoffer individueel vaststellen wat kwetsbaarheden en beschermingsbehoeften zijn. Dat leidt tot praktische en ethische vragen die tijdens het symposium worden behandeld en hopelijk beantwoord.

Helaas is het niet meer mogelijk om je in te schrijven voor deze dag maar mocht je vragen hebben over het event dan kun je contact opnemen via communicatie@slachtofferhulp.nl.

Wereld Denkdag

World Thinking Day is een dag waarop scouts aan elkaar denken en dank en waardering hebben voor de internationale vriendschap die ze vinden in de Scoutingorganisatie. Deze dag gaat om belangenbehartiging en fondsenwerving voor 10 miljoen meisjesscouts.

De datum 22 februari is niet willekeurig gekozen, deze dag is de geboortedag van Robert Baden-Powell (de oprichter van de scoutingbeweging) en toevalligerwijze ook de geboortedag van zijn vrouw Olave Baden-Powell. Beiden hebben veel voor de internationale scoutingbeweging betekent en het kiezen van hun geboortedag is ook een eerbetoon aan hen beiden.

Thema Wereld Denkdag 2017

Als meisjesscout maak je deel uit van een wereldwijde zusterschap bestaande uit meisjes ( girls scouts en girls guides) uit wel 146 landen. Elk jaar heeft Wereld Denkdag een andere thema, dit jaar is dat “Groei”.
Daarmee wordt ondermeer bedoeld zelfontplooiing en het opzoeken van en aannemen van nieuwe uitdagingen. Maar ook nadenken over wat het betekent om deel uit te maken van een wereldwijde zusterschap bestaande uit Girl Scouts en Girl Guides.

Plant een boompje

Wil je Wereld Denkdag en/of het begin van een nieuwe vriendschap op de juiste wijze vieren dan plant je vandaag samen als herinnering van dit moment een boompje. Deel je foto op social media met de hashtag #LetsGrow. De viering van Wereld Denkdag is Nederland niet echt een dingetje, waarom niet? Geen idee!

Wereld Encefalitis Dag 

Sinds 2014 staat 22 februari in de agenda als de bewustwordingsdag voor mensen die direct of indirect te maken hebben met encefalitis. The Encephalitis Society, de initiator van de World Encephalitis Day, heeft als droom te leven in een wereld waar encefalitis een zeldzame ziekte is en dat de betrokkenen en hun gezinnen een vroege diagnose krijgen en toegang tot de beste behandeling en ondersteuning ontvangen.

Maar wat is encefalitis? Encefalitis betekent hersenontsteking, bij een encefalitis is de hersenmassa zelf ontstoken en worden zenuwcellen of de witte stof van de hersenen direct beschadigd. Niet te verwarren met meningitis, dat is een ontsteking van de hersenvliezen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.