afbeelding versterkt kerst is een walhalla voor de inbreker

23 december – Kerst is het Walhalla voor de Inbreker

Kerst is het Walhalla voor de Inbreker

Topdrukte verwacht tijdens de Kerstdagen, en dan niet in de restaurants maar bij het inbrekersgilde. De verzekeraars krijgen tijdens de Kerstdagen gemiddeld 80% meer claims over woninginbraken als op een gemiddelde dag. Flevoland spant daarin de kroon. Nu is de verwachting dat vanwege de harde lockdown het aantal inbraken tijdens de Kerst dit jaar gaat zakken. Dat is als iedereen zich aan de regels houdt. Echter, bij een enquête van EénVandaag onder ruim 24.000 mensen gaf één op de zes Nederlanders aan zich tijdens de kerstdagen niet aan de regels te houden. Dat biedt perspectief voor meneer en/of mevrouw de inbreker.

Cijfers zijn afkomstig van de Risicomonitor Woninginbraken 2020 van het Verbond van Verzekeraars.

Hoe vaak slaat de insluiper zijn slag tijdens Kerst?

Tijdens de feestdagen ligt het percentage ruim 50% hoger dan op een gemiddelde “normale” dag. En je verwacht het misschien niet maar niet de Kerstdagen is veruit het populairst onder inbrekers maar de jaarwisseling. Het aantal inbraakclaims dat binnenkomt tijdens oud en nieuw ligt gemiddeld 90% hoger dan op andere dagen. De inbrekers gaan logischerwijs op zoek naar makkelijke prooien. Dat zijn woningen waar overduidelijk geen mensen in aanwezig zijn én waar je niet heel veel moeite hoeft te doen om in te breken.

Even een waarschuwing voor de Limburgers en Brabanders onder ons: tijdens carnaval is er in deze 2 provincies ongeveer een verdubbeling van het aantal inbraakclaims in vergelijking met een niet-feestdag. Behalve aankomend jaar natuurlijk. Dan vieren we carnaval in Corona Style. Net ff anders. 

Tweede Kerstdag was licht favoriet

Van de inbraken rondom Kerst worden de meeste op de Tweede Kerstdag gepleegd. Vooral tijdens het kerstdiner is het raak, om precies te zijn tussen 19.00 en 00.00. Dit tijdstip is voor inbrekers het meest veilig, aangezien de kans dat jij of ik rond het avondeten nog terugkomen vrij klein is. Wat ook helpt is dat het tegen die tijd donker is en de inbrekers dus sneller ongezien hun gang kunnen gaan. Daarnaast is de sociale controle tijdens de kerstdagen een stuk minder, veel buren zijn niet thuis.

Geef inbrekers géén kans! Enkele tips:
 • sluit ramen en voor- en achterdeuren
 • zorg voor goed hang- en sluitwerk
 • laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten
 • laat in huis lampen branden
 • laat koffiekopjes of glazen op tafel staan
 • zet de radio aan
 • leg waardevolle spullen zoals tablets en laptops uit het zicht
 • laat de opladers niet in het stopcontact zitten
 • waarschuw de buren als je weggaat
 • zet pantoffels en sloffen niet in de gang maar berg ze op
 • inbrekers houden niet van buitenverlichting met sensoren

Het inbrekersgilde wenst u een paar fijne Kerstdagen. Neem uw tijd, haast u niet om thuis te komen.

Deel dit bericht