afbeelding versterkt kerstoctaaf

24 december – Kerstoctaaf | Lichtjes op Oorlogsgraven | Kerstavond

Kerstoctaaf

Een octaaf is in de kerk een achtdaagse (van het Latijnse octo = acht) feestperiode. Het kerstoctaaf duurt dus 8 dagen, maar het is niet alle dagen feest. Kerstoctaaf begint op kerstavond en wordt afgesloten op de avond van 1 januari. Kerstmis is de eerste dag van het Kerstoctaaf, de Geboorte van de Heer. Op de Tweede dag onder het octaaf van Kerstmis wordt het feest van de heilige Stefanus (diaken en eerste martelaar) gevierd. Op de derde en vierde dag onder het kerstoctaaf (27 en 28 december) staan respectievelijk Sint-Jan (aka Johannes de Doper) en het feest van de Onnozele Kinderen (martelaren) centraal.

Maar als ik het goed lees dan wordt op de zondag onder het kerstoctaaf  (27 december) het feest van de Heilige Familie (Jezus, Maria en Jozef) ook gevierd. Wordt een drukke zondag dan. Goed we gaan door. De laatste octaafdag van Kerstmis is 1 januari. Op die dag viert de Kerk het hoogfeest van Heilige Maria, Moeder van God.

Lichtjes op Oorlogsgraven

Vijf jaar geleden vroeg Dick Jansen uit het Friese Brugum zich af waarom alleen op de Canadese begraafplaats in Holten lichtjes bij de graven van onze bevrijders werden gezet. Hij vond dat dit initiatief landelijk navolging moest krijgen en besloot op Facebook een oproep te doen om op kerstavond een lichtje te plaatsen bij een oorlogsgraf in Nederland. Hij was al blij als 30 mensen gehoor zouden geven aan zijn oproep. Tot zijn verbazing werd zijn idee groots opgepakt en werden in 2015 al op 140 locaties lichtjes bij oorlogsgraven gezet. Ook België, Frankrijk en Duitsland doen intussen mee.

Opdat we onze bevrijders nooit vergeten!

De gedachte is om militairen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid, te eren met een lichtje op kerstavond. Op lichtjesopoorlogsgraven.jimdofree.com kun je alles lezen over het doel van deze actie, hoe dat je mee kunt doen en waar je oorlogsgraf vindt. Super handige tool is de lichtjes kaart. Op het moment van schrijven gaf de teller minder locaties aan als het jaar daar voor. Ik hoop dat in een jaar waarin we niet uitbundig de bevrijding hebben kunnen vieren, of überhaupt iet te vieren viel, het aantal locaties gaan overtreffen. Zij die hun leven gaven opdat wij in vrijheid kunnen leven verdienen op zijn minst een lichtje op Kerstavond.

  • 2020 → 351 locaties →  12.418 aantal graven
  • 2019 → 445 locaties
  • 2018 → 335 locaties
  • 2017 → 284 locaties
  • 2016 → 263 locaties
  • 2015 → 140 locaties

Kerstavond

De trouwe lezer van mijn blog weet dat het in ons gezin traditie is om op Kerstavond bij elkaar te komen (inclusief oma) en te genieten van het kerstdiner. Wat er ook bij hoort is dat we enkele weken van te voren lootjes trekken. Met of zonder corona was het dit jaar so wie so anders gelopen. De jongste is met zijn partner verhuisd en hij stelde voor om het bij hem te houden. Echter beide zonen hebben werkverplichting bij de baas. Dus de traditionele Kerstavond kon de prullenbak in. Dit jaar gaan we het anders doen. Dit jaar wordt het een Kerstbrunch met cadeautjes.

Recept Brabants worstenbroodjes

Type “recept worstenbroodjes” in bij de zoekmachine van Google en je komt tig recepten tegen voor het maken van een worstenbroodje. Aangezien jij natuurlijk het allerlekkerste worstenbroodje wilt maken is het belangrijk dat het gehaktmengsel voor 75 procent uit varkensgehakt bestaat en de overige 25 procent uit rundvlees. Hoe je het gehaktmengsel kruid ligt aan jouw smaak. Maar vergeet niet dat volgens traditie er altijd nootmuskaat aan het gehakt wordt toegevoegd. Het deeg wordt gemaakt zoals het deeg voor witbrood, je kunt ook kant en klare broodmix kopen of bladerdeeg gebruiken. Hou in ieder geval goed bij hoelang je het deeg moet laten rijzen!

Wat wel handig is om een voorraadje worstenbroodjes te maken. Je kan ze prima 2 maanden in de diepvries bewaren. Bak de broodjes die je invriest ongeveer 5 minuten korter, laat ze goed afkoelen en verpak ze in een diepvrieszakje. Om ze af te bakken leg je ze bevroren in een voorverwarmde oven van 220 graden en bak je ze in ongeveer 10 tot 15 minuten verder bruin en gaar.

Deel dit bericht