afbeelding versterkt dag van de muziek

22 november – Internationale Dag van de Muziek | Spinozadag | Dag van de Wetenschap (BE)

Internationale Dag van de Muziek

Het doel van Internationale Dag van de Muziek is om muziek in al haar vormen te promoten met activiteiten zoals concerten en voorstellingen. Dag van de Muziek is ook een dag waarop het belang van muziek wordt benadrukt. Want muziek is meer dan een hoop lawaai. Muziek is een uitstekend middel om vriendschap tussen volkeren te bevorderen. Het is meer dan een aangenaam tijdverdrijf, meer dan luisterplezier. Muziek is communicatiemiddel dat niet gebonden is aan grenzen, volk, geloof of ras.

Even voor de oplettende lezer van mijn blogs: Internationale Dag van de Muziek wordt op 1 oktober gevierd. Nee, nu niet denken dat ik totaal geen tijdsbesef heb. Ik weet dat het vandaag 22 november is. Waarom heb ik het vandaag over Internationale Dag van de Muziek? Omdat veel landen de datum 22 november gekozen hebben voor het vieren van Dag van de Muziek. In Duitsland wordt Dag van de Muziek vooral door muziekscholen en harmonieorkesten gevierd.

Waarom Dag van de Muziek ook vandaag wordt gevierd

De datum 22 november is niet random gekozen: het is de sterfdag van de Heilige Cecilia, zij is de patrones van alle musici en zij is martelaar van het christendom. In 1954 riep de katholieke kerk Cecilia’s dag uit tot Dag van de Muziek. In veel katholieke landen wordt daarom ook op 22 november de Internationale Dag van de Muziek gevierd. Landen zoals Spanje, Zuid-Amerika (bijv. Argentinië, Chili, Dominicaanse Republiek, Mexico, Peru, Venezuela).

Aha! Heilige Cecilia

Nu begrijp ik waarom zoveel koren, blaaskapellen, fanfares en andere muziekverenigingen St. Cecilia heten. Dacht eerst dat het een gebrek aan fantasie was maar ze zijn allemaal vernoemd naar de Heilige Cecilia (Latijn: Sancta Caecilia). Ze bleek ook een inspiratiebron te zijn voor vele composities, zoals de hymne Hail! Bright Cecilia! uit 1692 gecomponeerd door Henry Purcell.

Haar feestdag wordt op 22 november gevierd in de Latijnse Kerk, oosters-katholieke Kerken, anglicaanse en oosters-orthodoxe Kerken. Zij is één van de zeven vrouwen, met uitzondering van de Heilige Maagd, die herdacht wordt in de Canon van de Mis.

Verkeerde vertaling

De oorsprong van Caecilia’s associatie met muziek ligt in het verhaal dat ze tijdens haar huwelijk in extase raakte door hemelse klanken. Pas aan het eind van de vijftiende eeuw wordt ze daadwerkelijk voorgesteld als patrones van (kerk)musici en orgelbouwers. Dit kwam door een verkeerde vertaling van een oude Latijnse antifoon die gezongen werd op haar feestdag: Cantantibus organis Caecilia in caelum assumpta est. Deze tekst suggereert dat er orgelspel klonk toen Caecilia ten hemel werd opgenomen. Echter, organis moet echter niet vertaald worden als orgels, maar als stemorganen.

Onderstaande dagen hebben een andere invulling door covid-19:

Deel dit bericht