dag van de poh

22 mei – Dag van de POH | Dag van de Asperges | Paloma Dag | Dag voor Biodiversiteit | Sherlock Holmes-dag | Gothic Dag | Week van het Luisterboek

Noot van de redactie: eerste foto → Maarten van Hoof, middelste foto → Asperge Centrum en laatste foto → Gina Makken

Dag van de POH

De grootste beroepsvereniging voor praktijk ondersteuners (NvvPO) wil met Dag van de POH de praktijkondersteuner in het zonnetje te zetten. Omdat op 22 mei 2007 de Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners (NvvPO) werd opgericht is deze datum uitgekozen voor Dag van de POH. Oh ja, de afkorting POH staat voor praktijkondersteuner huisartsenpraktijk. Dit jaar wordt extra stil gestaan bij de rol van de ongeveer 10.000 praktijkondersteuner gedurende de corona-pandemie. Wil jij de praktijkondersteuner een digitale kaart sturen? Klik hier.

Waar werkt de praktijkondersteuner?

Je komt de praktijkondersteuner tegen in de eerstelijnszorg (geen verwijzing voor nodig); huisartsen , tandartsen (mondzorgverleners), fysiotherapie, apothekerszorg, thuisverpleging (indicatie voor nodig), maatschappelijk werk, psychologische zorg en bij een consultatiebureau. DE praktijkondersteuner werkt ook bij defensie, in asielzoekerscentra, in verpleeghuizen en bij de zorg voor verstandelijke gehandicapten.

Dag van de Asperges

Jaarlijks wordt op de vrijdag na Hemelvaart de Dag van de Asperges georganiseerd. Het is een dag waarop extra aandacht wordt geschonken aan het “witte goud”. Normaliter hebben telers, groentemannen, supermarkten en restaurants activiteiten gepland. Dit jaar door COVID-19 niet of aangepast.

Als ik aan het “witte goud” denk dan loopt het water me al in de mond. Misschien dat ik straks even langs de aspergeboerderij in de buurt ga en een kilootje of zo meeneem voor het avondeten. Het enige nadeel van asperges eten is dat je plas er zo van gaat ruiken. Maar ik ben niet de enige die daar last van heeft, ongeveer de helft van de asperge-eters heeft daar last van. Heb ik gelezen.

Waardoor ruikt mijn urine?

Deze typische geur schijnt te komen door de aanwezigheid van zwavelhoudende sporen in de aspergeplant. Onze lever zet deze stofjes om in zogeheten methylmercaptanen, vluchtige zwavelverbindingen die via de urine ons lichaam weer verlaten. En die luchtige zwavelverbindingen ruiken we dan weer na het plassen. Jottum!

Wereld Paloma Dag

Waar denk jij als eerste aan als je het woord paloma ziet staan? Niet lachen maar ik denk aan George Baker. De man van Little Green Bag maar ook van Paloma Blanca! Kan het refrein dromen:

Una paloma blanca

I’m just a bird in the sky

Una paloma blanca

Over the mountain I fly

No one can take my freedom away

Maar goed tot zover George Baker en zijn paloma. Wereld Paloma Dag gaat niet over een duif maar over het meest populaire (mix)drankje van Mexico. De cocktail Paloma staat op de eerste plaats en niet Tequila. Paloma is een makkelijk te maken cocktail, je hebt nodig: Tequila (1 deel), grapefruit (sap van een kwart grapefruit, 1 deel), limoen (verse sap van een kwart limoen), bruiswater, snufje zout en voor de garnering een stukje grapefruit. Voor mij niet geschikt vanwege mijn medicijnen. Maar goed nieuws. Er is ook een variant met mango. Klik hier voor recept.

Welke dagen staan nog meer gepland voor 22 mei?

Dagen die door COVID-19 zijn afgelast, verzet of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht