afbeelding versterkt wereld regenwoud dag

22 juni – Wereld Regenwoud dag | Nationale Tuinwerken-bij-de-buren Dag | Internationale Selfiedag | Wereld Kamelen Dag | Internationale Dag van de Chocolade Eclairs | inJazz | Wereldbijeenkomst voor Gezinnen (WMOF)

Wereld Regenwoud dag

Wereld Regenwoud dag is een bewustwordings- en tevens actiedag die door Rainforest Partnership op 22 juni 2017 voor de allereerste keer werd georganiseerd. Vaak wordt niet beseft dat het regenwoud van vitaal belang is voor het voortbestaan van het leven op aarde. Hun vermogen om koolstof te absorberen en op te slaan, en om het klimaat over hele continenten te reguleren maken de regenwouden tot onze grootste bondgenoten als het gaat om het tegengaan en omkeren van enkele van de ergste effecten van klimaatverandering. Regenwouden zijn ook de thuisbasis van miljoenen mensen die onschatbare kennis, tradities en culturele diversiteit vertegenwoordigen. Inheemse en lokale regenwoudgemeenschappen zijn van cruciaal belang voor de bescherming van deze ecosystemen.

En ondanks de zeer belangrijke rol die regenwouden spelen in ons voortbestaan zijn in de afgelopen 40 jaar gigantisch veel bomen gekapt. Om het wat meer inzichtelijk te maken; een gebied zo groot als Europa is tegen de grond gegaan.

Wat maakt het regenwoud nog meer belangrijk?

Laten we beginnen met de basis. Regenwouden zijn een type bos waar het hele jaar door continu en overvloedig regen valt. De meeste regenwouden van onze planeet zijn te vinden in de tropen, maar ze zijn ook te vinden in gematigde streken. Hoewel we bij regenwouden over het algemeen denken aan uitgestrekte landstreken die bedekt zijn met dichte vegetatie, bestaat ongeveer 8% van het land op aarde uit regenwouden. Ga je kijken naar aardoppervlakte dan wordt slechts 2.5% van het aardoppervlak bedekt door regenwouden. Desalniettemin, herbergt zo’n klein gebied een onevenredig groot aantal terrestrische soorten; ongeveer 50% van alle terrestrische biodiversiteit is te vinden in de regenwouden van de wereld.

Niet alleen bevatten regenwouden onschatbare genetische bronnen en talloze evolutionaire wonderen, maar ze worden ook beschouwd als levende apotheken. Hun grote en veelal onbekende diversiteit is een onaangeboorde bron voor nieuwe medicijnen en therapieën. Deze diversiteit is ook de bron van veel producten die we in ons dagelijks leven gebruiken, zoals koffie, cacao, specerijen, gewoon fruit en groenten. En dat zijn slechts maar een paar voorbeelden. Andere producten, zoals rundvlees of de palmolie in shampoo en veel gangbare hygiëne- en voedingsproducten, zijn direct gerelateerd aan de wereldwijde ontbossing van regenwouden.

Klimaatverandering door ontbossing

Er is de afgelopen decennia klaarblijkelijk weinig blijven hangen over wat de effecten zijn van ontbossing op de biodiversiteit en gezondheid van onze aarde. Want volgens de laatste gegevens van de Universiteit van Maryland, en beschikbaar op Global Forest Watch, hebben de tropen vorig jaar 11,1 miljoen hectare aan boombedekking verloren. Bijzonder zorgwekkend is het verlies van 3,75 miljoen hectare tropische primaire regenwouden. Gebieden die van cruciaal belang zijn voor koolstofopslag en biodiversiteit. En dit met het moordende tempo van 10 voetbalvelden per minuut. Het verlies van tropisch oerwoud in 2021 resulteerde in 2,5 Gt CO2-uitstoot, gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van fossiele brandstoffen in India. 

Hoewel de tropen in 2021 11% minder oerbos verloren dan in 2020 hoeven we nog niet te gaan juichen. Deze daling volgt een stijging op van 12% in de periode van 2019 tot 2020. Voornamelijk veroorzaakt door een toename van (bos)branden.

Global Summit

De Global Summit is een evenement voor en door regenwoudbeschermers en milieu-kampioenen, ter ere van Wereld Regenwoud dag. Naast een volledige dag vol spannende evenementen, is er ook een virtueel 24-uurs programma. Voor alle tijdzones. Het thema van 2022 is The Time is Now.

 

Of je maakt een selfie als je bij de buren in de tuin werkt:

Deel dit bericht