afbeelding versterkt wereld hersendag

22 juli – Wereld Hersendag | Nationale Hangmatdag | Pi – benaderingsdag | Blauwvingerdagen

Wereld Hersendag

Jaarlijks wordt op 22 juli aandacht gevraagd voor niet aangeboren hersenletsel (NAH) en de gevolgen daarvan. Tevens probeert men duidelijk te maken dat het belangrijk is om ons brein in goede conditie te houden c.q. te krijgen. Wereld Hersendag (World Brain Day) komt uit de koker van de World Federation of Neurology (WFN), en zij zetten elk jaar een ander thema centraal. Dit jaar is op Wereld Hersendag gekozen voor het thema: “Stop Multiple Sclerosis” (MS). Het WFN werkt samen met de Multiple Sclerosis International Federation (MSIF) en met clinici en experts die zijn aangesloten bij belangenorganisaties in Azië en Oceanië, Europa, Afrika en Amerika. De campagne om MS te stoppen begint vandaag en gaat door tot oktober 2021.

Stop MS en begin op Wereld Hersendag

Multipele sclerose (MS) is een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel (CZS) en niet een spierziekte. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar de gemiddelde leeftijd waarop de diagnose wordt gesteld is 32 jaar. Een leeftijd waarop veel mensen plannen hebben om een gezin te stichten en een loopbaan opbouwen. Momenteel is er geen remedie voor MS, wat betekent dat mensen tientallen jaren met de ziekte leven. Er bestaan effectieve ziektemodificerende middelen die invaliderende effecten aanzienlijk verminderen. Helaas, de kosten zijn hoog en dat betekent dat veel mensen deze middelen niet kunnen gebruiken.

World Brain Day 2021 benadrukt de dringende behoefte aan een vroege diagnose en pleit voor toegankelijke gezondheidszorg, onderwijs en onderzoek. Nog belangrijker, toegang tot effectieve behandelingen die invaliditeit aanzienlijk kunnen verminderen.

Nationale Hangmatdag

Op 22 juli wordt in de Verenigde Staten National Hammock Day (Nationale Hangmatdag) gevierd. En wij vieren Hangmatdag gezellig mee als het aan een aantal hangmatten verkopende winkels ligt. Het schijnt ontspannend te zijn om in een hangmat te liggen. Ik gebruik doelbewust het schijnt, want mijn ervaringen met een hangmat zijn minder ontspannend.

Het kan natuurlijk aan mijn onhandigheid liggen maar, als toentertijd TikTok bestond dan was een filmpje waarin ik in een hangmat klim (en er uit val) viral gegaan. Afijn, na veel pogingen lag ik uiteindelijk in de hangmat. Voelde me net een hotdogworstje. Het broodje hoefde alleen nog maar dichtgeklapt te worden.

Pi – benaderingsdag

Zoals je de Pi-dag op 14 maart hebt en de Tau-dag op 28 juni zo heb je dus op 22 juli de Pi-benaderingsdag (Pi Approximation Day). Een feestdag ter ere van Archimedes. Waarom vandaag? Naar het laat aanzien was, de grootste wiskundige van de oudheid en natuurkundige, Archimedes van Syracuse (287-212 voor Christus) de eerste die het gelukt was om een redelijke nauwkeurige benadering van pi te geven. Hij berekende dat de waarde van pi tussen 3,140845 (223/71) < pi (p) <3,142857 l (22/7) lag. Als je de breuk 22/7 als datumnotatie ziet dan kom je uit op 22 juli. Het symbool π voor deze verhouding stamt pas uit het begin van de achttiende eeuw en werd populair doordat de beroemde wiskunde Euler het gebruikte.

Wanneer is pi ontdekt?

Die vraag kwam bij mij omhoog en bij elke vraag hoort natuurlijk een antwoord. Klaarblijkelijk is het getal pi door niemand bedacht, maar heeft zich over de eeuwen ontwikkeld. De eerste die bezig waren om de oppervlakte van een cirkel uit te rekenen (pi) waren de Babyloniërs. En dan hebben we het over ongeveer 4.000 jaar geleden. Daarna kwamen:

  • in 1650 voor Chr. de Egyptische priester Ahmose
  • in de bijbel (rond 950 v.Chr.) wordt pi uitgerekend (2 Kronieken 4:2 en 1 Koningen 7 vers 23)
  • Archimedes (287 v.Chr. – 212 v.Chr.)
  • rond 480 voor Chr. brak de Chinees Zu Chongzhi zijn hoofd over hoeveel pi is
  • in het Indiase tijdperk (500 voor Chr.) was het Aryabhata
  • in 1427 na Christus was het in Arabische wereld de wiskundige Al-Kashi
  • de Fransman François Viète (1593 na Chr.) gebruikte de Archimedes methode om pi te berekenen
  • in 1596 na Chr. was het L. van Ceulen die pi tot op 35 decimalen achter de komma wist te berekenen

William Shanks (1812-1882) berekende het getal pi tot 707 cijfers achter de komma. Maar sinds de uitvinding van de computer bleek dat hij een foutje had gemaakt. Tot het 527e getal klopte de berekening wel, daarna ging hij de fout in. Desalniettemin vind ik zijn berekening ongelooflijk knap!

Onderstaande dag is vanwege COVID-19 helaas geannuleerd.

Deel dit bericht