22 januari – Grasdag | Voorleesdagen | Voorleesontbijt | Prostaatkanker Voorlichtingsdag

17e editie Nationale Grasdag

Tijdens de Nederlandse Nationale Grasdag word je door specialisten uit het onderwijs, consultancy en bedrijfsleven bijgepraat over duurzaam sportveldbeheer met behoud van speelkwaliteit. De Grasdag is een themadag waarop wordt stilgestaan bij het aankomende verbod (1 januari 2023) op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op sportvelden. De themadag heet het hoe-wat-waarom van Integrated Pest Management (IPM).

Maar dan hebben we deze Grasdagen ook nog:

  • Grasdag 2020: alle facetten van graswinning en goed komen aan bod met live stierdemonstraties georganiseerd door KI Samen, hooibouw oldtimers, demonstraties in het gras, de stal en kuil, workshops en lezingen. Datum: 11 en 12 juni.
  • Belgische Nationale Grasdag: dit is een praktijkdag die door de Vlaamse overheid is erkend als vormingsactiviteit voor het behoud en/of verlenging van de fytolicentie naar de tuinaannemer toe. Datum: 10 en 11 juni.

Nationale Voorleesdagen

Het doel van de Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar die zelf nog niet kunnen lezen. De start van de zeventiende editie Nationale Voorleesdagen is traditiegetrouw het Voorleesontbijt op de basisscholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen of bibliotheken.

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien

In het Stadhuis-Forum, de hoofdvestiging van Bibliotheek Zoetermeer leest Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden leest voor uit Het Prentenboek van het Jaar Moppereend; geschreven en geïllustreerd door Petr Horáček en Joyce Dunbar. Er valt tijdens de Voorleesdagen nog veel meer te bleven, klik hier en je bent helemaal op de hoogte.

138 Voorleesontbijtjes in Nederland

Wie lezen er nog meer voor? Een kleine greep uit de lijst van BN’ers: Gerard Ekdom, Joyce Dunbar & Petr Horàček, Gerdi Verbeet, Hugo de Jonge, Kees van Kooten, Wietze de Jager en Sanne Wallis de Vries. Maar ook schrijvers, burgemeesters, opa’s en oma’s, ouders en lokale beroemdheden. Half Nederland zit deze ochtend op school, al dan niet in pyjama, voor te lezen uit het Prentenboek van het Jaar Moppereend.

Europese Prostaatkanker Voorlichtingsdag

In het weekoverzicht heb ik per abusievelijk vermeld dat het vandaag de Europese Prostaatkanker Voorlichtingsdag. Dat is het dus klaarblijkelijk niet. Wanneer dan wel? Kan er helemaal niks over terugvinden. European Prostate Cancer Awareness Day (EPAD) 2019 ben ik wel veel tegengekomen. Dat was vorig jaar op 22 januari. Het was een bijeenkomst georganiseerd door de leden van het Europees Parlement (MEP) mevrouw Dubravka Šuica en mevrouw Lieve Wierinck; beiden lid van MAC (MP’s Against Cancer). Het ging die dag om de gevolgen van het niet uitvoeren van een PSA-test.

Verhoogde PSA waarde niet altijd kanker

Helaas is een PSA-test niet zaligmakend, want wat blijkt? Een verhoogde Prostaat Specifiek Antigeen waarde is geen absolute indicator voor prostaatkanker. Maar een lage PSA waarde is ook geen vrijwaring van prostaatkanker. Er bestaan bepaalde soorten agressieve prostaatkanker waarbij PSA waarden niet verhoogd zijn. Dat staat te lezen op de website van Stichting Dutch Uro-Oncology Studygroup (DUOS). Dat is een Nederlandse multidisciplinaire studiegroep van 25 aangesloten ziekenhuizen.

Deel dit bericht