afbeelding versterkt prinsjesdag 2021

21 september – Prinsjesdag 2021 | Wereld Alzheimer Dag | Wereld Dankbaarheid Dag | Nationale Bedankdag |Dag van de Praktijkmanager | Start Oktoberfest

Prinsjesdag 2021

En weer gaat de rijtoer in de Glazen Koets op Prinsjesdag 2021 niet door. Niet vanwege restauratie, niet vanwege protesten maar nog steeds vanwege COVID-19. En de balkonscène bij Paleis Noordeinde? Die gaat ook niet door. Oké, maar dan is de Troonrede toch wel in de Ridderzaal? Helaas pindakaas. De Koning spreekt de Troonrede uit in de Grote Kerk in Den Haag. Dan ga ik wel naar de Torenstraat om een glimp op te vangen van de hoedjesparade. Wat zeg je? Ben ik niet welkom op Prinsjesdag 2021? Moet ik van de gemeente Den Haag thuis blijven? Wat een sof. Net zoals het demissionair kabinet trouwens. Maar dit terzijde!

Wereld Alzheimer Dag

Als je aan een willekeurig iemand vraagt wat een symptoom van Alzheimer is dan zullen 9 op de 10 zeggen: vergeetachtigheid! Dat klopt maar deze horen er ook bij: problemen met dagelijkse handelingen, vergissingen met tijd en plaats, taalproblemen, kwijtraken van spullen, slecht beoordelingsvermogen, terugtrekken uit sociale activiteiten, veranderingen in gedrag en karakter en problemen met het zien. Het thema van dit jaar is “De vele gezichten van dementie”. De afdelingen van Alzheimer Nederland organiseren tal van (online) activiteiten.

Alzheimer of dementie?*

“Dementie is een verzamelnaam voor vijftig verschillende ziektes die de hersenen aantasten en waardoor iemand steeds verder achteruitgaat in functioneren. De ziekte van Alzheimer is de bekendste en meest voorkomende vorm van dementie. Ongeveer zeventig procent van de mensen met dementie heeft de ziekte van Alzheimer. Andere veelvoorkomende vormen van dementie zijn vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie.”

* (tekst afkomstig van Stichting Alzheimer Nederland)

Wereld Dankbaarheid Dag

Op initiatief van meditatiegoeroe Sri Chinmoy werd in 1965 tijdens een Thanksgiving-diner voor een select groepje de eerste World Gratitude Day op Hawaï georganiseerd. Iedere aanwezige beloofde om op 21 september in zijn eigen land een dankbijeenkomst te houden. Als directeur van de United Nations Meditation Group stelde hij voor om van World Gratitude Day een internationale feestdag te maken.

De Meditatiegroep van de Verenigde Naties vierde op 21 september 1977 officieel Wereld Dankbaarheid Dag op het hoofdkantoor van New York. Op die dag werd Sri Chinmoy geëerd voor zijn werk. Wereld Dankbaarheidsdag wordt in veel landen gevierd. Waar ben jij eigenlijk dankbaar voor?

Welke dag heeft een andere invulling gekregen door COVID-19

Deel dit bericht