afbeelding ondersteunt werelddag van waardigheid

21 oktober – Werelddag voor Waardigheid | Internationale Dag van de Nacho | Internationale Voornaamwoord Dag | Back to the Future Dag | Werelddag ter voorkoming van Jodiumtekort | Antillendag

Werelddag voor Waardigheid

Global Dignity, de initiator van Werelddag voor Waardigheid, roept alle wereldburgers op om eens te kijken naar dat wat ons verenigt in plaats naar dat wat ons verdeeld. Want ontkennen kan je het niet, we leven in een verdeelde wereld. Verdeeldheid op het gebied van politiek, religie, ras en grenzen. Deze verdeeldheid is de voedingsbodem voor haat, conflict, oorlog, intolerantie en onrecht. Verdeeldheid of niet, eigenlijk willen we allemaal hetzelfde: begrepen worden, gewaardeerd worden en gerespecteerd.

Wat betekent waardigheid voor ons mensen?

We hebben de kennis, rijkdom en technologie om zelfs de meest complexe problemen op te lossen. Dus waarom is er zo veel haat, onrecht, geweld en ongelijkheid in onze wereld? Niet te begrijpen eigenlijk als je beseft dat iedereen op de wereld komt zonder vooroordelen. Waardigheid is de onderscheidende eigenschap wat ons juist menselijk maakt. Er is namelijk al zoveel dat ons verdeelt: etniciteit, religie, huidskleur, geslacht, politiek, grenzen en status. Waardigheid is juist de grootste gemene deler. Het zet verdeeldheid aan de kant en verenigt ons.

Internationale Dag van de Nacho

Hoe we Dag van de Nacho vieren is niet moeilijk te raden. Of we eten nacho’s als hoofdgerecht of we eten vanavond nacho als snack. Het water loopt me in de mond als ik denk aan die overheerlijke knapperige tortillachips, bedekt met jalapeño en daar overheen kaas, heel veel kaas. Je kunt er natuurlijk gewoon heerlijk op los combineren met allerlei ingrediënten zoals ui, olijven, chorizo, mais, gehakt en bonen.

Maar aan wie hebben de “de nacho” te danken?

Dat hebben we te danken aan Ignacio “Nacho” Anaya, de chef-kok van de Victory Club uit de Mexicaanse grensplaats Piedras Negras. Hoe kwam hij op het idee van de nacho? Uit nood geboren eigenlijk. Het verhaal is dat een aantal Amerikaanse dames na het winkelen in Piedra Negras honger kregen en op zoek gingen naar een restaurant. Zij kwamen terecht in de Victory Club. Ignacio “Nacho” Anaya wilde de dames iets lekkers voorschotelen maar veel was er niet op voorraad.

Het enige eetbare dat in de keuken beschikbaar was, waren tortilla’s en kaas. Afijn, hij was in een creatieve bui en sneed de tortilla’s in driehoekjes. Vervolgens bedekte hij ze met geraspte cheddar en in plakjes gesneden jalapeños en zette het een paar minuten in de oven. Et voilà, de dames hadden wat te smikkelen. Deze nieuwste creatie werd vernoemd naar de bijnaam van Ignacio: nacho.

Internationale Voornaamwoord Dag

In 2018 werd voor de eerste keer Internationale Pronouns Day georganiseerd. Er werd gekozen om deze dag elke derde woensdag van oktober te organiseren. Internationale Voornaamwoord Dag is een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor het persoonlijk (binaire) voornaamwoord. Wat wordt bedoeld met een persoonlijk voornaamwoord (pv)? Een pv is een woord dat personen aanduidt. Dat zijn: ik, je, jij, jou, me, mij, u, hij, zij, het, we, wij, ons, jullie, zij (meervoud), ge, gij, hem haar, hen hun.

Transgender Netwerk Nederland kiest nieuwe voornaamwoord

Zij is de persoonsaanduiding voor een vrouw en hij voor een man. Dat hebben we op de lagere school geleerd. Maar met welke pv spreek je transgender- en geslachtsconforme mensen aan zonder hen te kwetsen? Een transgender vrouw identificeert zich als een vrouw en een transgender man identificeert zich als een man. Dus die spreek je ook zodanig aan. Maar wat als je je geen man of vrouw voelt? Dan heet dat met een duur woord non binaire trans(gender) personen.

Hoe spreek je hen aan? De gebruikelijke binaire voornaamwoorden kan je niet gebruiken. Transgender Netwerk Nederland (TNN) zag dit in en schreef in 2016 een wedstrijd uit voor een “non-binaire voornaamwoord”. Er is uiteindelijk gekozen voor hen, hen en hun.

Wat vieren we nog meer vandaag?

Deel dit bericht